W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza

Elegancka ryba na surowo - mój ulubiony typ przystawki. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki i takąż ilością białego lub różowego wina.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • mała czerwona cebula
  • 3 limetki
  • oliwa z oliwek
  • strąk pieczonej czerwonej papryki (Pieczone papryki)
  • 400 g bardzo świeżego łososia (filet bez skóry)
  • 400 g bardzo świeżego dorsza (filet bez skóry)
  • łyżka różowego pieprzu w zalewie
  • kilka gałązek świeżej kolendry

Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobniuteńko siekamy.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Dodajemy sok do cebulki, dolewamy 1/4 szklanki oliwy, solimy do smaku i dodajemy szczyptę cukru. Starannie mieszamy.
Paprykę obieramy ze skórki, osuszamy papierem kuchennym i kroimy w kosteczkę. Wstawiamy do lodówki.
Oba rodzaje ryby myjemy szybko w zimnej wodzie i osuszamy, po czym bardzo ostrym nożem kroimy na cieniutkie plasterki.
Układamy rybę dekoracyjnie na sporym, białym półmisku. Polewamy sosem z czerwoną cebulką (od soku z limetek zmieni ona barwę na różową), posypujemy kostkami papryki.
Pieprz odcedzamy z zalewy i posypujemy nim carpaccio.
Półmisek przykrywamy folią plastikową i wstawiamy na kwadransik do lodówki.
Tuż przed podaniem ozdabiamy carpaccio listkami świeżej kolendry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza przepisy:

  • Ceviche z łososia z mlekiem kokosowym
    Bardzo egzotyczny łosoś na (niemal) surowo.
  • Marynowany łosoś w sosie limetkowym
    Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...
  • Tatar z łososia z ogórkiem
    Tatar z łososia to ja mogę jeść rano, w południe i wieczorem... Indywidualne porcyjki takiego tatara, utrzymanego w wiosennej różowo-zielono-białej tonacji, są bardzo odpowiednią przystawką na uroczysty świąteczny obiad.
  • Zupa limetkowa
    No to jest właśnie coś takiego, co ja lubię najbardziej - i ostro (choć nie za bardzo), i kwaśno, i lekko jednocześnie...
  • Łosoś z jogurtem na przystawkę
    Szybka i bezproblemowa przystawka typu "ceviche", ale tym razem z jogurtem. Świeże i ożywcze.


Podziel się linkiem:




Komentarze: