Przywiozłam z Polski całe solone śledzie, z mleczem i ikrą. Trzeba je wymoczyć, oczyścić, wyfiletować i obedrzeć ze skóry, to prawda. Ale są bardzo smaczne, warto więc (raz do roku) się pomęczyć.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Śledzie z sosem jabłkowym - Opis przyrządzania:
Śledzie wkładamy do dużej miski z zimną wodą i moczymy przez 24 godziny, kilka razy zmieniając wodę.
Śledzie czyścimy, odkładając na bok mlecz, po czym usuwamy kręgosłup i ości - duże ości łatwo jest wymacać, mniejsze trzeba wyciągnąć pęsetką; najdrobniejsze ości są tak miękkie, że nikt ich nie poczuje. Każdą rybę dzielimy na 2 filety, usuwając płetwę grzbietową i brzuszną, zdejmujemy skórkę, która szczęśliwie bardzo łatwo schodzi.
Filety i mlecze wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez 2 godziny, po czym mleko wylewamy, a rybę i mlecze osuszamy starannie papierem kuchennym. Filety kroimy w zgrabne kawałki i układamy na porcelanowym półmisku.
Mlecze czyścimy z żyłek i przecieramy przez plastikowe sito do miski.
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce.
Cebulkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub drobniutko siekamy.
Jabłko, cebulę, sok z cytryny, śmietanę i łyżkę oliwy dodajemy do mlecza i starannie mieszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i jeszcze raz mieszamy.
Sosem polewamy filety śledziowe i podajemy, w towarzystwie żytniego chleba lub kartofli.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Śledzie z sosem jabłkowym: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |