Luksusowa - bo z foie gras i truflami (ze słoika). Awaryjna, bo robi się ją błyskawicznie, kiedy goście już zdejmują płaszcze, a my właśnie odkryliśmy, że galaretka z kurczaka nie stanęła, suflet klapnął już w piekarniku, a śledzie okazały się tak słone, że nikomu nie ośmielimy się ich podać.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Luksusowa awaryjna przystawka - Opis przyrzÄ…dzania:
Roszponkę myjemy, osuszamy i wkładamy do miski.
Pomarańcze myjemy, ostrym nożem ścinamy skórkę, po czym wycinamy segmenty owoców spomiędzy białych membran. Robimy to nad talerzem, żeby złapać sok.
Sok mieszamy na gładki sos z octem z sherry i olejem z orzechów włoskich, dodając nieco soli i sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodajemy sos do roszponki i starannie mieszamy. Rozkładamy roszponkę z sosem na talerzach.
Na każdym talerzu kładziemy plaster foie gras, a obok zgrabny stosik cząstek pomarańczy.
Oprószamy wszystko siekanymi orzechami, po czym ścieramy truflę (mogą być gotowe wiórki, nieco tańsze) bezpośrednio nad talerzami - sprawiedliwie!
Podajemy z grzankami melba lub - jeśli czas naprawdę goni - z ciepłymi zwykłymi grzankami z tostera.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Luksusowa awaryjna przystawka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: ekstrawagancka
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |