W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dukkah

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Dukkah

Dukkah jest mieszanką sezamu, orzechów i przypraw, prażonych razem i zmielonych. Najpierw macza się kawałek chleba w oliwie, potem w dukkah, a potem zjada. To jest WSPANIAŁE!!! (a przepis Claudii Roden)

Kraj pochodzenia: Egipt

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (ćwierć kilo) białego sezamu
  • 125 g nasion kolendry
  • 60 g obranych migdałów (lub orzechów laskowych; mogą też być fistaszki)
  • 60 g mielonego kminu rzymskiego
  • ewentualnie suszona mięta

Dukkah - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni (czyli w praktyce na full).
Wsypujemy sezam i kolendrę na blaszkę i prażymy 5-10 minut, co jakiś czas mieszając i pilnując! Ziarna powinny się lekkko zrumienić i ładnie pachnieć. Upieczone ziarna zsypujemy z blaszki i studzimy.
Na blaszkę wsypujemy migdały (orzechy) i prażymy je około 5-7 minut, tez cały czas pilnując. Kiedy będą złote, studzimy.
Do malaksera wkładamy sezam, kolendrę, migdały (orzechy) i kmin rzymski. Dodajemy trochę soli i ppieprzu i ewentualnie pół łyżeczki suszonej mięty i miksujemy. Powinien powstać gruby proszek. Nie wolno miksować za długo, bo zamiast proszku zacznie się tworzyć pasta, a nie o to chodzi.
Przechowujemy dukkah w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dukkah: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Dukkah przepisy:

  • Granola (czyli rodzaj muesli)
    Domowe muesli! W klasycznej wersji do tej mieszanki ziaren dodaje się (przed prażeniem) jeszcze rodzynki lub suszone owoce, ja jednak wolę bez, bo z rodzynkami granola za bardzo rozmięka, robi się lepka. Wolę do miski z mlekiem i granolą dodać świeże owoce.
  • Focaccia z orzechami laskowymi
    Mam wielki, pierwotny sentyment do domowego chleba - zapach, smak, energiczne zagniatanie ciasta (noo, szczerze mówiąc, robi to za mnie KitchenAid...), formowanie bochenków. Super zajęcie, bardzo terapeutyczne.
  • Odchudzający hummus Odchudzający hummus
    Po świętach trzeba czasem lekko zmienić swoje jedzeniowe przyzwyczajenia... No co robić - albo obiadki rodzinne, albo smukła linia... Ten hummus ma same zalety - jest lekki, smaczny, ma dość niski (i jakże modny) indeks glikemiczny, a poza tym smakuje podobnie do znacznie tłustszego oryginału.
  • Kimchi na szybko (koreańska sałatka z kapusty)
    Zasadniczo kimchi jest sałatką z pekińskiej kapusty kiszonej z rzodkwią i ostrą papryką (patrz: *!*4287*!*), ale ta wersja jest prostsza i nie wymaga długiego oczekiwania na rezultat. Zwana jest shang kimchi, czyli (ponoć, koreański nie leży w granicach moich lingwistycznych możliwości) sałatką letnią.
  • Melon z miodem i sezamem
    Oryginalne podejście do melonów - a właśnie zaczął się sezon na te owoce i trzeba korzystać!


Podziel się linkiem:




Komentarze:

Natalia Korcelli, 2009-09-07 13:51:19
coś pysznego, naprawdę
Moja ocena: 5