Ładna przystawka z zielonych warzyw z przepiórczym jajkiem. Awokado musi być dojrzałe, ale nie tak miękkie, jak bierzemy do guacamole - nie może się rozciapciać przy mieszaniu. Jajka przepiórcze obieramy pod strumieniem zimnej wody - skorupka łatwiej wtedy schodzi.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielony "tatarek" - Opis przyrządzania:
Jajka przepiórcze wkładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut. Odcedzamy, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Jajka kroimy wzdłuż na pół.
Nastawiamy spory garnek osolonej wody. Cukinie myjemy i osuszamy. Jeśli są młodziutkie, nie ma potrzeby obierania ze skórki. Cukinie kroimy w małe, zgrabne kosteczki, po czym wrzucamy do wrzącej wody. Blanszujemy (czyli gotujemy) przez 2 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i bardzo starannie osuszamy.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w taką samą kostkę, jak cukinię, skrapiając w trakcie krojenia cytryną, żeby nie czerniał.
Mieszamy razem cukinię i awokado, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Musztardę, ocet balsamico i 2-3 łyżki oliwy ukręcamy na gładki sos, również doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Na 4 talerzach układamy zgrabne porcje "tatarka" - najłatwiej zrobić to używając specjalnej metalowej obręczy, wewnątrz której upychamy sałatkę. Na środku każdej porcji robimy zagłębienie, w które wkładamy po 2 połówki jajeczek przepiórczych.
Każdą porcję skrapiamy dokoła sosem i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielony "tatarek" : do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |