W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jeszcze jedno ceviche, wytrawne

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Jeszcze jedno ceviche, wytrawne

Rzeczywiście mocno wytrawna zakąska o korzeniach południowoamerykańskich. Sok z limetki i alkohol ścinają białko w surowej rybie, nadając jej nie tylko smak, ale i zmieniając konsystencję. Odsączone z marynaty kawałeczki dorady podajemy na listkach sałaty.

Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g filetów z dorady
  • 2 limetki
  • łyżeczka ziaren zielonego pieprzu z zalewy
  • łyżka czystej wódki
  • sałata oraz listki kolendry do podania

Jeszcze jedno ceviche, wytrawne - Opis przyrządzania:

Z dorady zdejmujemy skórę i przeglądamy mięso pod kątem ewentualnie pozostałych ości - jeśli takie się objawią, usuwamy je pęsetką. Rybę myjemy i starannie osuszamy. Kroimy w nieduże cienkie plasterki i wkładamy je do szklanego naczynia.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej limetki ścieramy skórkę (tylko zieloną część), z obu wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do ryby.
Odcedzone z zalewy ziarenka pieprzu lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do ryby.
Dolewamy wódkę i wszystko starannie mieszamy. Przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Tuż przed podaniem osączamy rybkę z marynaty i solimy. Rozkładamy na listkach sałaty i posypujemy listkami kolendry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Jeszcze jedno ceviche, wytrawne: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Jeszcze jedno ceviche, wytrawne przepisy:

  • Ceviche z dorady z mango
    Z klasycznym ceviche ten przepis nie ma wiele wspólnego, to raczej wariacja na temat w stylu fusion. Dorada jest jednak coraz bardziej popularna, łatwo ją dostać w stanie bardzo świeżym, a i mango chyba każdy lubi?
  • Marynowany łosoś w sosie limetkowym
    Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...
  • Carpaccio z dorady
    Jak ogólnie wiadomo, mam wyjątkową słabość do surowych ryb. Może byłam w poprzednim życiu pelikanem? Słabość mam również do różowego pieprzu, ale tu już nie wiem, z jakim poprzednim wcieleniem mogłoby się to wiązać...
  • Ceviche na bogato
    Ceviche - kawałki surowej białej ryby marynowanej w soku z cytrusów - w bogatej oprawie z awokado i pomarańczy. Sałatka ta, podana w np. w kieliszkach do martini, staje się elegancką, zaostrzającą apetyt przystawką, podawaną przed egzotycznym w charakterze posiłkiem.
  • Ocet cytrusowy
    Lekki ocet o smaku świeżych owoców cytrusowych i tymianku. Doskonały do białej ryby z grilla i wszelkich rodzajów sałaty.


Podziel się linkiem:




Komentarze: