Rzeczywiście mocno wytrawna zakąska o korzeniach południowoamerykańskich. Sok z limetki i alkohol ścinają białko w surowej rybie, nadając jej nie tylko smak, ale i zmieniając konsystencję. Odsączone z marynaty kawałeczki dorady podajemy na listkach sałaty.
Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Jeszcze jedno ceviche, wytrawne - Opis przyrzÄ…dzania:
Z dorady zdejmujemy skórę i przeglądamy mięso pod kątem ewentualnie pozostałych ości - jeśli takie się objawią, usuwamy je pęsetką. Rybę myjemy i starannie osuszamy. Kroimy w nieduże cienkie plasterki i wkładamy je do szklanego naczynia.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Z jednej limetki ścieramy skórkę (tylko zieloną część), z obu wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do ryby.
Odcedzone z zalewy ziarenka pieprzu lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do ryby.
Dolewamy wódkę i wszystko starannie mieszamy. Przykrywamy kawałkiem folii plastikowej i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Tuż przed podaniem osączamy rybkę z marynaty i solimy. Rozkładamy na listkach sałaty i posypujemy listkami kolendry.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Jeszcze jedno ceviche, wytrawne: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |