Ciekawa odmiana marynowanego łososia, z typowymi dla kuchni tajskiej przyprawami. Choć nie sądzę, żeby było to narodowe danie Tajów...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Gravad lax po niby-tajsku - Opis przyrządzania:
Rybę myjemy i osuszamy, ewentualnie wydłubujemy resztki ości.
Mieszamy razem cukier, sól i łyżkę świeżo zmielonego pieprzu.
Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Jedną papryczkę chilli też myjemy, osuszamy i siekamy, pozbawiwszy uprzednio ogonka i nasionek.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy.
Łososia kładziemy skórą do dołu w szklanym naczyniu, na mięsie rozkładamy marynatę, przykrywamy drugim płatem ryby i owijamy całość folią plastikową. Obciążamy (deseczką i kilkoma puszkami) i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Gotowego łososia kroimy w cieniutkie plastry, odcinając mięso od skóry i układamy na półmisku.
Robimy sos: mieszamy razem sos sojowy, sok z połowy limetki, ocet ryżowy, miód i drobno posiekaną drugą papryczkę chilli.
Łososia podajemy z sosem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Gravad lax po niby-tajsku: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |