Carpaccio z sosem dalekowschodnim - Opis przyrzÄ…dzania:
Wołowinę myjemy i osuszamy, po czym bardzo ostrym nożem kroimy na najcieńsze możliwe plasterki - najlepiej włożyć mięso na godzinę do zamrażalnika, wówczas łatwiej będzie je pokroić. Można także kupić wołowinę już pokrojoną w "carpacciowe" plasterki.
Na 4 talerzach rozkładamy listki sałaty, a na nich carpaccio.
Robimy sos: mieszamy razem olej sezamowy, syrop imbirowy, sok wyciśnięty z limetki oraz sos sojowy.
Imbir obieramy ze skórki, po czym drobniutko siekamy i dodajemy do sosu. Sprawdzamy, czy nie trzeba sosu doprawić (trochę sosu sojowego, soku z limetki, syropu...).
Każdą porcję carpaccio skrapiamy sosem i posypujemy listkami umytej kolendry.
Podajemy od razu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Carpaccio z sosem dalekowschodnim: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Carpaccio z sosem dalekowschodnim przepisy:
"Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi" Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
Wołowina z grzybami, wersja katalońska Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
Staroświecka pieczeń z sarny Niesłychanie proste danie, idealne wręcz dla gości, bo robi się niemal samo. Sarnina jest mięsem ciemnym, chudym i bardzo smacznym, o lekkim, nie przytłaczającym posmaku dziczyzny. Sos powstały przy duszeniu zaprawiamy mąką i - ewentualnie - śmietaną. Plastry pieczeni podajemy z kluseczkami (na przykład spaetzle), borówkami lub żurawinami i jakimś warzywnym (dynia, fasolka, kapusta) lub owocowym (gruszki w winie lub pieczone jabłka) dodatkiem. Uczta!
Sałatka z awokado z truskawkami i zielonym pieprzem Bardzo satysfakcjonująca sałatka - chrupka sałata, łagodne awokado, słodko-kwaśne truskawki, ostry pieprz... Doskonała przystawka lub lekka kolacja w ciepły dzień.
Chiński sosik do dim sum Urok rozmaitych chińskich naleśniczków i pierożków jest dla mnie nieodparty - uwielbiam ten rytuał wyboru, ujęcia pałeczkami, zamoczenia w apetycznym sosiku, wreszcie doniesienie całości do ust...