W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Carpaccio z sosem dalekowschodnim

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Carpaccio z sosem dalekowschodnim

Intensywny smak sosu, opartego na oleju sezamowym i imbirze, dodaje surowej wołowinie nowego blasku.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g woÅ‚owiny na carpaccio (polÄ™dwicy)
  • 4 garÅ›ci maÅ‚ych listków saÅ‚aty różnych gatunków
  • 100 ml oleju sezamowego
  • Å‚yżka syropu imbirowego
  • limetka
  • Å‚yżka sosu sojowego
  • plasterek Å›wieżego imbiru
  • maÅ‚y pÄ™czek Å›wieżej kolendry

Carpaccio z sosem dalekowschodnim - Opis przyrzÄ…dzania:

Wołowinę myjemy i osuszamy, po czym bardzo ostrym nożem kroimy na najcieńsze możliwe plasterki - najlepiej włożyć mięso na godzinę do zamrażalnika, wówczas łatwiej będzie je pokroić. Można także kupić wołowinę już pokrojoną w "carpacciowe" plasterki.
Na 4 talerzach rozkładamy listki sałaty, a na nich carpaccio.
Robimy sos: mieszamy razem olej sezamowy, syrop imbirowy, sok wyciśnięty z limetki oraz sos sojowy.
Imbir obieramy ze skórki, po czym drobniutko siekamy i dodajemy do sosu. Sprawdzamy, czy nie trzeba sosu doprawić (trochę sosu sojowego, soku z limetki, syropu...).
Każdą porcję carpaccio skrapiamy sosem i posypujemy listkami umytej kolendry.
Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Carpaccio z sosem dalekowschodnim: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Carpaccio z sosem dalekowschodnim przepisy:

  • "Mrówki wÅ‚ażące na drzewo", wzglÄ™dnie "Mrówki na gaÅ‚Ä™zi"
    Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
  • WoÅ‚owina z grzybami, wersja kataloÅ„ska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • StaroÅ›wiecka pieczeÅ„ z sarny
    Niesłychanie proste danie, idealne wręcz dla gości, bo robi się niemal samo. Sarnina jest mięsem ciemnym, chudym i bardzo smacznym, o lekkim, nie przytłaczającym posmaku dziczyzny. Sos powstały przy duszeniu zaprawiamy mąką i - ewentualnie - śmietaną. Plastry pieczeni podajemy z kluseczkami (na przykład spaetzle), borówkami lub żurawinami i jakimś warzywnym (dynia, fasolka, kapusta) lub owocowym (gruszki w winie lub pieczone jabłka) dodatkiem. Uczta!
  • SaÅ‚atka z awokado z truskawkami i zielonym pieprzem
    Bardzo satysfakcjonująca sałatka - chrupka sałata, łagodne awokado, słodko-kwaśne truskawki, ostry pieprz... Doskonała przystawka lub lekka kolacja w ciepły dzień.
  • ChiÅ„ski sosik do dim sum ChiÅ„ski sosik do dim sum
    Urok rozmaitych chińskich naleśniczków i pierożków jest dla mnie nieodparty - uwielbiam ten rytuał wyboru, ujęcia pałeczkami, zamoczenia w apetycznym sosiku, wreszcie doniesienie całości do ust...


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: