W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers

Ni to ciastko, ni to flan ni suflet z pysznego francuskiego sera coulommiers i duszonych porów. Bardzo dobra i elegancka przystawka. Można także podać to danie na deser - nie wszyscy lubią słodycze, a dobrze jest czymś zakończyć uroczysty posiłek, zresztą niesłodkie desery akurat są w modzie. A - trzeba pamiętać, żeby ser był zimny, łatwiej będzie go obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 2 ładne pory
  • łyżka masła plus więcej do smarowania foremek
  • ser coulommiers (około 400 g)
  • 3 jajka
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 150 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki mąki ze spulchniaczem (Mąka ze spulchniaczem)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • łyżka octu z cydru

Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końce. Bardzo starannie płuczemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki.
Na sporej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy pory, dolewamy 2 łyżki wody i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy - pory powinny być miękkie, ale nie przyrumienione.
Z sera coulommiers ścinamy skórkę. Połowę sera kroimy w plasterki, a drugą w kostkę.
Ser w kostkach wkładamy do malaksera, wbijamy całe jajka, dolewamy śmietankę i mleko. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, doprawiamy świeżo startą gałką.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie, acz starannie, mieszamy. Dodajemy połowę uduszonych porów i jeszcze raz mieszamy.
4 spore żaroodporne miseczki lub foremki do tarteletek smarujemy masłem. Do każdej wlewamy łyżeczkę miodu. Pozostałe pory dzielimy na pół - jedną połowę dzielimy między miseczki. Polewamy połową kremu i przykrywamy plastrami sera. Na serze kładziemy resztę porów i polewamy pozostałym kremem. Uff.
Wstawiamy foremki do piekarnika na 20-25 minut.
Upieczone ciastka (flany? suflety?) wyjmujemy z piekarnika i wytrząsamy z foremek na talerze.
W małym rondelku rozgrzewamy resztę miodu z octem, dodajemy odrobinę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Ciepłym sosem skrapiamy każdą porcję serowo-porową i podajemy od razu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers przepisy:

  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).
  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...
  • Grzanki z porami i cheddarem
    Sympatyczna wariacja na temat Welsh Rarebit - pod serową skorupką zapiekamy podduszone pory. Dobry dodatek do każdej zimowej zupy, a także znakomita pogryzka do piwa (tradycyjnie) lub wina.


Podziel się linkiem:




Komentarze: