Ni to ciastko, ni to flan ni suflet z pysznego francuskiego sera coulommiers i duszonych porów. Bardzo dobra i elegancka przystawka. Można także podać to danie na deser - nie wszyscy lubią słodycze, a dobrze jest czymś zakończyć uroczysty posiłek, zresztą niesłodkie desery akurat są w modzie. A - trzeba pamiętać, żeby ser był zimny, łatwiej będzie go obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i ciemnozielone końce. Bardzo starannie płuczemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki.
Na sporej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wrzucamy pory, dolewamy 2 łyżki wody i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy - pory powinny być miękkie, ale nie przyrumienione.
Z sera coulommiers ścinamy skórkę. Połowę sera kroimy w plasterki, a drugą w kostkę.
Ser w kostkach wkładamy do malaksera, wbijamy całe jajka, dolewamy śmietankę i mleko. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, doprawiamy świeżo startą gałką.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie, acz starannie, mieszamy. Dodajemy połowę uduszonych porów i jeszcze raz mieszamy.
4 spore żaroodporne miseczki lub foremki do tarteletek smarujemy masłem. Do każdej wlewamy łyżeczkę miodu. Pozostałe pory dzielimy na pół - jedną połowę dzielimy między miseczki. Polewamy połową kremu i przykrywamy plastrami sera. Na serze kładziemy resztę porów i polewamy pozostałym kremem. Uff.
Wstawiamy foremki do piekarnika na 20-25 minut.
Upieczone ciastka (flany? suflety?) wyjmujemy z piekarnika i wytrzÄ…samy z foremek na talerze.
W małym rondelku rozgrzewamy resztę miodu z octem, dodajemy odrobinę soli i sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Ciepłym sosem skrapiamy każdą porcję serowo-porową i podajemy od razu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Luty 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |