Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Karczochy z wędzonym łososiem - Opis przyrządzania:
Karczochy odcedzamy z zalewy i osuszamy papierem kuchennym. Każdy spód kroimy na krzyż na 4 części.
Na 4 talerzach układamy z 6 ćwiartek karczochów gwiazdy - tak, żeby zaokrąglone brzegi znalazły się w środku.
Łososia kroimy w pasy i dekoracyjnie układamy je pośrodku każdej karczochowej gwiazdy.
Każdą porcję ozdabiamy czerwonym i czarnym kawiorem.
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy. Dodajemy 4 łyżki oliwy i sok wyciśnięty z cytryny. Ukręcamy gładki sos, dodając pół łyżeczki cukru, sól i sporo pieprzu. Sosem polewamy każdą gwiazdę dokoła.
Na koniec oprószamy każdą porcję siekaną natką i podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Karczochy z wędzonym łososiem: można zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |