W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Karczochy z wędzonym łososiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Karczochy z wędzonym łososiem

Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 spodów karczochów
  • 200 g wędzonego łososia
  • 4 łyżeczki kawioru z łososia lub pstrąga
  • 4 łyżeczki czarnego kawiorku
  • szalotka
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • łyżka siekanej natki

Karczochy z wędzonym łososiem - Opis przyrządzania:

Karczochy odcedzamy z zalewy i osuszamy papierem kuchennym. Każdy spód kroimy na krzyż na 4 części.
Na 4 talerzach układamy z 6 ćwiartek karczochów gwiazdy - tak, żeby zaokrąglone brzegi znalazły się w środku.
Łososia kroimy w pasy i dekoracyjnie układamy je pośrodku każdej karczochowej gwiazdy.
Każdą porcję ozdabiamy czerwonym i czarnym kawiorem.
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy. Dodajemy 4 łyżki oliwy i sok wyciśnięty z cytryny. Ukręcamy gładki sos, dodając pół łyżeczki cukru, sól i sporo pieprzu. Sosem polewamy każdą gwiazdę dokoła.
Na koniec oprószamy każdą porcję siekaną natką i podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Karczochy z wędzonym łososiem: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: