W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepła przystawka z owoców morza

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Ciepła przystawka z owoców morza

Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 gałązek natki pietruszki
  • szalotka
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • 4 świeże przegrzebki (scallops-muszle świętego Jakuba)
  • 24 duże świeże mule
  • 4 duże krewetki
  • 200 g mrożonych kalmarów
  • 100 ml białego wina
  • 2 łyżki masła

Ciepła przystawka z owoców morza - Opis przyrządzania:

Natkę płuczemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy.
Szalotkę obieramy i bardzo drobno siekamy.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Ścieramy żółtą część skórki na drobnej tarce, wyciskamy sok.
Mieszamy razem natkę, szalotkę i skórkę z cytryny. Dolewamy 3 łyżki oliwy i ukręcamy sos, dolewając sok z cytryny - sos powinien być dość kwaśny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sporą szczyptą cukru.
Przegrzebki otwieramy, odcinamy mięso małża od skorupki (muszle szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy i używamy jako miseczki do podania przystawki) i usuwamy ciemną błonę - to, co ma zostać, to kremowo-biały cylindryczny kawałek mięsa i pomarańczowy "koral" o kształcie półksiężyca. Mięso i "koral" myjemy i osuszamy.
Mule myjemy w zimnej wodzie i ewentualnie usuwamy tzw. brodę - zasadniczo mule sprzedawane są już oczyszczone.
Krewetki i kalmary rozmrażamy. Krewetki obieramy z pancerzy, zaś kalmary kroimy w krążki (chyba, że kupiliśmy już pokrojone).
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy krążki kalmarów i szybko smażymy, mieszając, aż zbieleją - nie powinny się rumienić. Zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i przekładamy do miski.
Na patelnię z resztą oliwy po kalmarach wlewamy wino, a kiedy się zagotuje, wkładamy krewetki. Gotujemy, aż zrobią się różowe i stracą transparentność - mniej więcej 3 minuty. Zdejmujemy z patelni i dodajemy do kalmarów.
Na patelnię wrzucamy teraz mule i gotujemy na dużym ogniu pod przykryciem, aż się otworzą - potrwa to około 5 minut. Wyławiamy mule, a kiedy nieco przestygną (a stygną szybko), wyjmujemy mięso ze skorupek i dodajemy do reszty owoców morza. Wlewamy sos cytrynowy, mieszamy i trzymamy w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Z patelni wylewamy resztę płynu po mulach, wycieramy i wkładamy masło. Kiedy będzie bardzo gorące, wkładamy przegrzebki i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Kiedy przewrócimy małże na drugą stronę, dokładamy "korale". Lekko solimy. Usmażone małże i "korale" przekładamy na skorupki lub talerzyki (sprawiedliwie, po jednym na ryło). Na wierzch nakładamy owoce morza z sosem (też sprawiedliwie!) i natychmiast podajemy. Z chrupiącą bagietką, dobrym masłem i kieliszkiem chłodnego chardonnay, oczywiście.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Ciepła przystawka z owoców morza: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Ciepła przystawka z owoców morza przepisy:

  • Azjatycka sałatka z owoców morza
    Luksusowa sałatka - przynajmniej dla tych, którym słowo "luksus" kojarzy się przede wszystkim z owocami morza ;-)
  • Zupa z owoców morza z szafranem
    Jedna z wielu znakomitych i pożywnych zup rybnych znad Morza Śródziemnego. Czosnkowa bagietka i różowe (lub białe) wino to jedyne dodatki, jakich tu trzeba.
  • Smażone mule
    Małe danko lub przystawka, doskonała w zimny dzień. Usmażone mule nadziewamy na wykałaczki, skrapiamy cytryną i maczamy w sosie tatarskim. Możemy także przekroić świeżutką bułkę, posmarować tymże sosem i napełnić gorącymi, panierowanymi mulami - pyszność.
  • Spaghetti z owocami morza nr 2 Spaghetti z owocami morza nr 2
    Wspaniały letni posiłek. Właściwie (oprócz kieliszka chłodnego wina, rzecz jasna) nie można sobie więcej życzyć...
  • Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami
    Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.


Podziel się linkiem:




Komentarze: