Krem z twarożku i roqueforta podajemy w małych kieliszkach na przystawkę. Możemy także potraktować go jako deser, zwłaszcza dla tych gości, którzy nie uznają słodyczy.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Krem serowy z gruszkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Gruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, dodajemy szczyptę cynamonu i delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, aż puści sok. Możemy ewentualnie dodać szczyptę cukru, zwłaszcza, jeśli gruszka nie była zbyt słodka. Kiedy kostki zmiękną, zdejmujemy z ognia i rozdzielamy między 4 szklaneczki lub kieliszki, odcedzając z soku.
Twarożek wkładamy do miski i rozcieramy na gładki krem. Dodajemy pokruszony roquefort i mieszamy, najlepiej mikserem, na gładką masę, dolewając po trochu śmietankę. Doprawiamy do smaku solą (mało) i pieprzem (dużo) i rozdzielamy między szklaneczki z gruszką.
Kilka orzechów włoskich grubo siekamy i tuż przed podaniem posypujemy wierzch kremu.
Dobrze było podać różne surowe warzywa do pogryzania.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Krem serowy z gruszką: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska