Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Winegret z jajkiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Jajka wkładamy do rondelka z zimną wodą i stawiamy na ogniu. Gotujemy 8 minut od momentu zagotowania wody, po czym odcedzamy i studzimy pod strumieniem zimnej wody. Zimne jajka obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka drobno siekamy, zaś żółtka rozgniatamy widelcem. Do miseczki wlewamy 100 ml oliwy, dodajemy ocet balsamico, szczyptę soli sporo pieprzu z młynka. Kaparki odcedzamy z zalewy, przelewamy na sitku zimną wodą, osuszamy i dodajemy do sosu. Natkę myjemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy, po czym dodajemy do sosu. Ukręcamy wszystko razem na możliwie jednolity sos, po czym dodajemy jajka i jeszcze raz mieszamy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Winegret z jajkiem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska