Takich sosów nikt już dzisiaj nie robi - słonina i śmietana! Każdy lekarz wygoniłby nas z gabinetu, gdybyśmy się przyznali. Więc może się nie przyznawajmy...
Kraj pochodzenia: Polska/Litwa
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Staroświecki sos do pyzów - Opis przyrządzania:
Słoninę kroimy w zgrabną, drobną kostkę, odcinając oczywiście skórę. Ciężką patelnię stawiamy na sporym ogniu, a kiedy się nagrzeje, wkładamy słoninę - uwaga, będzie pryskać! Smażymy słoninę, co jakiś czas mieszając, aż wytopi się tłuszcz i skwarki zaczną się lekko rumienić. Wówczas wylewamy większość wytopionego tłuszczu (dawniej tego nie robili...) i zmniejszamy ogień. Ostrożnie, cały czas mieszając, dodajemy po łyżce śmietanę. Solimy, pieprzymy (sorry) i ewentualnie dodajemy szczyptę majeranku. Podajemy do pyzów, szarych klusek ziemniaczanych i oładków.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Staroświecki sos do pyzów: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |