Najprostsza i najbardziej klasyczna wersja sosu do łososia marynowanego w soli, cukrze i koperku, czyli gravadlaksa. Wprawdzie znajoma Norweżka mówiła mi, że u niej do takiego łososia tradycyjnie podaje się ciepły sos z ananasa z puszki, ale nie dała (na razie) przepisu...
Kraj pochodzenia: Szwecja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos do gravadlaxa - Opis przyrzÄ…dzania:
Mieszamy razem cukier, ocet i musztardę - jeśli nie mamy szwedzkiej, może być ta żółta amerykańska, ostatecznie może też być zwykła z Dijon, jeszcze bardziej ostatecznie nasza sarepska też się nada. Po trochu, cały czas ukręcając, dodajemy 6-7 łyżek oleju - sos powinien lekko zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - najlepiej białym, świeżo zmielonym. Koperek płuczemy i starannie osuszamy, po czym bardzo drobno siekamy. Mieszamy sos z koperkiem i podajemy do gravadlaksa.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos do gravadlaxa: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |