W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos do gravadlaxa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Sos do gravadlaxa

Najprostsza i najbardziej klasyczna wersja sosu do łososia marynowanego w soli, cukrze i koperku, czyli gravadlaksa. Wprawdzie znajoma Norweżka mówiła mi, że u niej do takiego łososia tradycyjnie podaje się ciepły sos z ananasa z puszki, ale nie dała (na razie) przepisu...

Kraj pochodzenia: Szwecja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Å‚yżka cukru
  • 2 Å‚yżki biaÅ‚ego octu winnego
  • 2 szczodre Å‚yżki Å‚agodnej musztardy (najlepiej szwedzkiej)
  • olej sÅ‚onecznikowy
  • maÅ‚y pÄ™czek Å›wieżego koperku

Sos do gravadlaxa - Opis przyrzÄ…dzania:

Mieszamy razem cukier, ocet i musztardę - jeśli nie mamy szwedzkiej, może być ta żółta amerykańska, ostatecznie może też być zwykła z Dijon, jeszcze bardziej ostatecznie nasza sarepska też się nada. Po trochu, cały czas ukręcając, dodajemy 6-7 łyżek oleju - sos powinien lekko zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - najlepiej białym, świeżo zmielonym. Koperek płuczemy i starannie osuszamy, po czym bardzo drobno siekamy. Mieszamy sos z koperkiem i podajemy do gravadlaksa.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos do gravadlaxa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: