W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Winegret z szalotkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Winegret z szalotkami

Dość wytrawny sos do zielonej sałaty. Dobrze sprawdza się także w sałatkach z fasoli lub soczewicy.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szalotki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • 10 "nitek" szczypiorku

Winegret z szalotkami - Opis przyrządzania:

Szalotki obieramy i drobno siekamy. Do miseczki wkładamy szalotki, sporą szczyptę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Dolewamy ocet, mieszamy, aż sól się rozpuści. Dolewamy, ubijając trzepaczką, 100 ml oliwy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu i jeszcze raz ukręcamy, aż winegret będzie miał gładką konsystencję.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Winegret z szalotkami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Winegret z szalotkami przepisy:

  • Świetny sos do cykorii
    Cytrusowo-miodowy winegret, rzeczywiście znakomity do lekko gorzkawych listków cykorii.
  • Wiosenna sałatka z ziemniaków z chrzanem
    Świetna sałatka z młodych warzyw z nietypowym chrzanowym sosem winegret. Dobra na kolację, ze świeżym razowym chlebem.
  • Dressing francuski
    Amerykańska wersja francuskiego sosu winegret.
  • Sos ziołowy z anchois
    Mocny w smaku winegret, znakomicie komponuje się z twardszymi odmianami sałaty - endywią lub radicchio. Do takiej sałaty dodajemy jeszcze ćwiartki jajek na twardo i trochę posiekanego selera naciowego. Dla koneserów.
  • Żurawinowy sos winegret
    Zabawny sos do sałaty lub sałatki, świetnie pasujący do gorzkawych liści endywii, cykorii, radicchio. Po ukręceniu przechowujemy winegret w lodówce, w zakręconym słoiku, a przed użyciem porządnie nim wstrząsamy. Bardzo jesienny sos.




Podziel się linkiem:


Komentarze: