Mocny w smaku winegret, znakomicie komponuje się z twardszymi odmianami sałaty - endywią lub radicchio. Do takiej sałaty dodajemy jeszcze ćwiartki jajek na twardo i trochę posiekanego selera naciowego. Dla koneserów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos ziołowy z anchois - Opis przyrządzania:
Fileciki anchois rozgniatamy widelcem. Natkę i majeranek (oregano) płuczemy i obrywamy listki, które to listki bardzo drobno, starannie siekamy. Dodajemy do anchois i wlewamy sok z cytryny. Ucieramy na jednolitą pastę. Cały czas mieszając, dolewamy 100 ml oliwy. Sos powinien mieć jednolitą konsystencję. Doprawiamy do smaku dużą ilością pieprzu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Sos ziołowy z anchois: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska