Inna wersja szalotkowego masła - dobre do białej ryby, krewetek, warzyw...
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło szalotkowe nr 2 - Opis przyrządzania:
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. W garnuszku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy szalotki i blanszujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia, rozłożone na czystej ściereczce.. Masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Trybulę (lub koperek) myjemy, osuszamy i drobniutko siekamy. Dodajemy do masła. Dodajemy także wystudzone szalotki i starannie mieszamy. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o grubości półtora cm.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Masło szalotkowe nr 2: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna