Jeszcze inna wersja, bardziej międzynarodowa, popularnej prowansalskiej pasty z oliwek.
Przepis na Migdałowa tapenade >>
Moje ukochane, domowe śledzie - nie ma bez nich Wigilii... Natomiast na co dzień świetne są z pieczonymi ziemniaczkami, w które włożyliśmy kawalątek masła.
Przepis na Śledzie w cytrynie >>
Znakomita pasta do grzanek lub elegancka terrine na przyjęciu bufetowym - w zależności od formy, w jakiej ją podamy.
Przepis na Terrine z roqueforta z orzechami >>
Wspaniała pasta do pieczywa z nieistniejącej już, niestety, kazimierskiej knajpy "Jasyr". Podawali ją na takim okrągłym talerzu, wraz z innymi pysznymi pastami - ale ta była najlepsza.
Przepis na Pasta z kurczaka z orzechami >>
Jeszcze jedna wersja piure z pieczonych bakłażanów, kremowa i pikantna od czosnku, anchois i cytryny.
Przepis na Piure z bakłażana z anchois >>
Czysty luksus, choć sam przepis jest prościutki. Problem polega tylko na tym, że jeśli podajemy je gościom na przystawkę, to resztę menu musimy ułożyć stosownie elegancko i luksusowo...
Przepis na Przegrzebki w sosie pomarańczowym >>
Rzeczywiście zabawne "paczuszki" z suszonych pomidorów z tuńczykiem i cytryną. Dobra pogryzka do wina.
Przepis na Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów >>
Brukselka w wersji koktajlowej!
Przepis na Marynowana brukselka >>
Elegancka przystawka w estetycznej kolorystyce. Ładnie się prezentuje wśród innych potraw bufetowych.
Przepis na Terrine z koziego sera z warzywami >>
To jest moja najukochańsza wigilijna (a także z każdej innej okazji) śledziowa przystawka - nie jest to jakiś wstrząsający przepis, ale u nikogo nigdzie takiego samego śledzia nie widziałam.
Przepis na Moje ukochane śledzie na ogórku >>