Bardzo prosta, a jednocześnie wyrafinowana przystawka - taki parmezanowy, ciepły krem z dodatkiem ostrzejszego w smaku sosu.
Przepis na Parmezanowy flan >>
Takie krewetki bardzo często podaje się na rozmaitych stojących przyjęciach. Konieczny jest jakiś sos do maczania - dip z awokado, dip jogurtowy, domowy sos "Tysiąc wysp" i masa innych (patrz przepisy).
Przepis na Sezamowe krewetki do drinków >>
Kremowe zapiekanki ze świeżych muli - danie nie tylko smaczne, ale i praktyczne, bo można przygotować wszystko wcześniej i tylko na ostatnie 20 minut wstawić do piekarnika (wówczas pieczemy mule 15 minut, żeby dobrze się rozgrzały, a na kolejne 5 minut włączamy opiekacz).
Przepis na Mule zapiekane z warzywami >>
Ten pasztet robi się u mnie w domu, odkąd tylko pamiętam. Kiedy byłam mała, wyjadałam z garnka kawałki bułki namoczonej w pysznym mięsnym sosie (prawdę mówiąc, robię to do dzisiaj...). Sam pasztet, choć głównie z wieprzowiny, ma kolor i jakość pasztetu z dziczyzny. Doskonały.
Przepis na Mój najlepszy domowy pasztet >>
Mam nieuleczalną słabość do wszelkich tatarów, a surowego łososia wolę od gotowanego. Uformowany w ładne porcyjki tatar jest bardzo elegancką przystawką przed np. pieczonym udźcem jagnięcym.
Przepis na Tatar z łososia >>
W moich warzywkach często pojawiają się pieczarki - jeśli są małe, zjadają je dzieci (na surowo); jeśli nieco większe - udaje mi się czasem zrobić tę smaczną pastę do chleba.
Przepis na Pasztet grzybowy z kolendrą >>
Bardzo dekoracyjne ruloniki z plastrów wędzonego łososia, z kremem z serka mascarpone, przyprawionego różnościami, w tym odrobiną wódki. Doskonałe na przystawkę przed wytworną kolacją - w dodatku robi się je wcześniej i spokojnie sobie czekają w lodówce na swój moment chwały.
Przepis na Rolki z łososia z kremem z mascarpone >>
Odmiana gravadlaxa, ale o bardziej złożonym smaku. Zasada jest ta sama: posypujemy świeżego łososia mieszanką soli i cukru i wstawiamy na 2 dni do lodówki. W tym przypadku jednak do marynaty dodajemy rozmaite aromatyczne korzenie. Dla koneserów.
Przepis na Łosoś korzennie marynowany >>
Właściwie to nie przepis, a pomysł i nie przystawka, a pogryzka do drinków.
Przepis na Mango na ostro >>
Błyskawiczna pasta do czarnego chleba z popularnych wędzonych filetów z makreli. Nic szczególnie odkrywczego, ale skoro całkiem niezłe, to czemu by nie?
Przepis na Pasta z wędzonej makreli nr 2 >>