W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta z tuńczyka i ricotty

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pasta z tuńczyka i ricotty

Prosta i szybka kolacyjna pasta do grzanek. Podajemy z talerzem rozmaitych surowych warzyw.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g tuńczyka w oliwie (odsączonego)
  • 200 g bardzo świeżej ricotty
  • łyżka drobnych kaparków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • cytryna
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu

Pasta z tuńczyka i ricotty - Opis przyrządzania:

Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania wody), studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Wyjmujemy żółtka i wkładamy je do miski. Dobrze osączonego z oliwy tuńczyka rozgniatamy widelcem i dodajemy do żółtek. Ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę, dodając po trochu ricottę. Kaparki przepłukujemy zimną wodą (na sitku), dobrze osuszamy na ściereczce i dodajemy do pasty. Natkę myjemy, osuszamy i bardzo drobno siekamy (same listki), dodajemy do pasty. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Z połowy cytryny ścieramy skórkę (samą żółtą część) na drobnej tarce; dodajemy do pasty. Pastę starannie mieszamy, dodając parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy też trochę soku z cytryny. Do momentu podania trzymamy pastę pod przykryciem w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pasta z tuńczyka i ricotty: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pasta z tuńczyka i ricotty przepisy:

  • Omlet z ricottą
    Soczysty omlet nadziewany białym włoskim serkiem, przybrany koperkiem. Delikatne śniadanie.
  • La tapenade - klasyczna wersja
    Absolutna klasyka - słona, intensywna w smaku pasta, doskonała na crostini, jako dip do surowych warzyw (szczególnie pyszna z koprem włoskim czyli fenkułem) lub jako dodatek do grillowanego mięsa i ryby.
  • Omlet z ricottą nr 2
    Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.
  • Penne z sosem szpinakowo-serowym
    Mało typowa pasta - z kremowym szpinakowym sosem. Miłym dodatkiem są chrupiące prażone pestki słonecznika.
  • Papardelle z sosem z koziego sera
    Bardzo wiosenna pasta z białym sosem, zieloną rukolą i paskami żółtej skórki cytrynowej.




Podziel się linkiem:


Komentarze: