W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiedeński twarożek a la Sacher

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Wiedeński twarożek a la Sacher

Jeszcze jedna pyszna pasta serowa, którą zawdzięczamy narodom germańskim - jak zwykle, świetna zakąska do piwa lub wina.

Kraj pochodzenia: Austria-Wiedeń

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 jajek
  • mała czerwona cebulka
  • puszeczka filecików anchois
  • 250 g (ćwierć kilo) mielonego twarogu
  • 2 łyżki dobrej musztardy
  • 2 czubate łyżki miękkiego masła
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • oliwki czarne i zielone
  • korniszonki

Wiedeński twarożek a la Sacher - Opis przyrządzania:

Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8-10 minut), wkładamy do zimnej wody i czekamy, aż wystygną. Z dwu jajek wyjmujemy żółtka i wkładamy je do miski. Białka z tych jajek drobniutko siekamy. Resztę jajek obieramy i kroimy w zgrabne ćwiartki. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Fileciki anchois odsączamy z oliwy - 6 filetów drobno siekamy. Ucieramy razem na gładką masę twaróg, musztardę, masło, paprykę, żółtka na twardo, cebulkę i anchois. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekane białka i starannie mieszmay. Z masy serowej formujemy na półmisku zgrabny kopczyk. Otaczamy go ćwiartkami jajek i ozdabiamy pozostałymi filecikami anchois, oliwkami i korniszonkami. Trzymamy w chłodzie, ale wyjmujemy odpowiednio wcześniej przed podaniem, żeby twarożek miał konsystencję odpowiednią do smarowania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Wiedeński twarożek a la Sacher: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: