W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Obatzder

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Obatzder

Tradycyjna monachijska zakąska do piwa. Najbardziej odpowiednim dodatkiem będą niemieckie precle, ale nasze też się nadadzą, jak również świeży razowy chleb.

Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dojrzały camembert
  • 2 czerwone cebule średniej wielkości
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ostra mielona papryka

Obatzder - Opis przyrządzania:

Camembert wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Wyjmujemy i ostrym nożem ścinamy skórkę. Wkładamy ser do miski i stawiamy w ciepłym miejscu, żeby zmiękł. Cebule obieramy z łusek. Jedną drobniutko siekamy, drugą kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser rozgniatamy widelcem na możliwie gładką masę. Dodajemy posiekaną cebulę, prawie cały szczypiorek i słodką mieloną paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy też nieco ostrej papryki - ilość regulujemy zgodnie z odpornością na kapsaicynę ;-) Wszystko razem ucieramy, po czym formujemy z masy zgrabne porcyjki, układamy je na półmisku i ozdabiamy krążkami cebuli i resztą siekanego szczypiorku. Podajemy z preclami i świeżym razowym chlebem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Obatzder: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Obatzder przepisy:

  • Ceviche z pomidorami
    Kolorowa wersja ceviche, z kostkami pomidorów i plasterkami limetki.
  • Gratin z kalafiora
    Znów co tydzień w ekologicznych warzywkach pojawiają się kalafiory... Ta zapiekanka może być daniem głównym (wegetariańskim) lub dodatkiem do mięsa albo rybki.
  • Ciepły camembert z czosnkiem
    Bardzo zabawne danko dla małej ilości osób; świetne na przykład do pojadania we dwoje przy oglądaniu filmu na DVD. Przydałoby się jeszcze czerwone wino...
  • Chrupkie grzaneczki z czosnkiem
    Świetna koktajlowa pogryzka - cieniutkie i chrupkie grzaneczki z miłym posmakiem czosnkowego masła... Łatwo się je robi, można długo przechowywać (byle w szczelnie zamkniętym pudełku), no i każdy je lubi - na każdej mojej imprezie znikają, jak sen jaki złoty!
  • Niemiecka sałatka z ziemniaków
    Jedna z wielu znakomitych sałatek ziemniaczanych zza zachodniej granicy. Podajemy ją do śledzi w oleju albo smażonego mięsa. Świetna sałatka na przyjęcie bufetowe.




Podziel się linkiem:


Komentarze: