W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Papryka faszerowana dorszem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Papryka faszerowana dorszem

Nietypowo nadziewane, duszone zielone papryki z pomidorowym sosem są pyszną przystawką przed jakimś mięsnym daniem. Jesli zaś podamy je z ryżem, duszoną cukinią i sałatą, to będziemy mieli smaczny i zdrowy piątkowy obiad.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza bez skóry
  • łyżka kaparów
  • cebula średniej wielkości
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • listek laurowy
  • gałązka świeżego tymianku
  • 100 ml mleka
  • garść siekanej natki pietruszki
  • 4 strąki jasnozielonej papryki (bułgarskiej lub tureckiej)
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Papryka faszerowana dorszem - Opis przyrządzania:

Rybę myjemy i osuszamy, kroimy w kawałki. Kapary płuczemy na sitku i osączamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Do rondla wkładamy dorsza, kapary i cebulę, wlewamy wino i tyle samo wody. Dodajemy listek laurowy i tymianek, solimy. Rondel stawiamy na sporym ogniu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i dusimy rybę przez 10 minut. Usuwamy listek laurowy i tymianek, zaś rybę z sosem miksujemy w malakserze lub blenderze na gładką masę. W czasie miksowania dolewamy mleko i dodajemy połowę siekanej natki. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Papryki myjemy, odcinamy "czapeczki" z ogonkiem, wycinamy gniazda nasienne i membrany. Papryki starannie płuczemy, osuszamy i nadziewamy masą z dorsza. Nakładamy z powrotem "czapeczki" z ogonkiem i przyczepiamy je wykałaczką. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Miąższ drobno siekamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W ciężkim rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, a po minucie dodajemy posiekane pomidory. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku, dodajemy też skąpą łyżeczkę cukru. Smażymy przez 2-3 minuty, po czym na pomidorach układamy nadziane strąki papryki. Rondel przykrywamy i dusimy paprykę na małym ogniu przez pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy, czy sos się nie przypala - w razie czego dolewamy trochę wody. Papryki są gotowe, kiedy da się łatwo nakłuć paprykę wykałaczką. Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Papryka faszerowana dorszem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Papryka faszerowana dorszem przepisy:

  • Zraziki zawijane z kurczaka z kaparami
    Lekkie mięsne danie z kurczaczych piersi, z ziołowo-kaparowym sosem. Podajemy z ryżem i sałatą.
  • Sałatka późnego lata
    Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.
  • Ananas z papryką (duszony)
    Bardzo fajna jarzynka - pyszna i kolorowa. Doskonale pasuje do drobiu, a także do wieprzowiny - hm, kotlety schabowe z jarzynką z ananasa... może nie dla zachowawczego wujka-kapustożercy, ale bardziej skłonni do eksperymentów goście będą zachwyceni.
  • Ratatouille Ratatouille
    Tego dania nie trzeba ani przedstawiać, ani zachwalać. Wszyscy wiemy, jak dobra to rzecz, szczególnie w ciepłe, letnie wieczory.
  • Klopsiki w sosie kreolskim Klopsiki w sosie kreolskim
    Jeszcze jedne klopsiki, wiem - ale to jest takie dobre, rodzinne danie, łatwe zarówno do zrobienia, jak i podzielenia między domowników...




Podziel się linkiem:


Komentarze: