W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta z anchois

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Pasta z anchois

Typowa dla Wysp pasta do podwieczorkowych grzanek - ze względu na ilość oliwy, masła już nie trzeba. A, na takiej grzance dobrze jeszcze położyć cieniutki krążek cebuli.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 puszeczki anchois (razem 100 g)
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • 2 żółtka
  • 2 Å‚yżki dobrego octu winnego
  • szklanka (250 ml) oliwy z oliwek

Pasta z anchois - Opis przyrzÄ…dzania:

Anchois odsączamy starannie na sitku, ale nie wylewamy oliwy, w której były przechowywane. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Do malaksera lub blendera wkładamy anchois i czosnek. Miksujemy, aż będą dobrze posiekane. Dodajemy żółtka i ocet, miksujemy dalej, aż powstanie gładka pasta. Teraz zaczynamy dolewać oliwę: najpierw tę z puszek po anchois, potem oliwę z oliwek. Dolewamy oliwę po kropli, cały czas miksując - tak, jakbyśmy robili majonez. Kiedy zużyjemy całą oliwę, a pasta będzie miała konsystencję kremu, doprawiamy ją do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pasta z anchois: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pasta z anchois przepisy:

  • Anchoiade czyli pasta z anchois
    Absolutnie klasyczna pasta z filecików anchois - no, prawie zupełnie klasyczna, gdyż w Prowansji anchoiade robi się z solonych anchois, a nie z tych w oliwie. Ja jednak wolę tę wersję, gdyż bardziej odpowiada mi smak rybki zmacerowanej w oliwie, niż pracowicie odsalanej... Intensywna, słona, pikantna - jest doskonałym smarowidłem do maleńkich grzaneczek, które możemy podać do drinków na rozpoczęcie imprezy, ot, chociażby sylwestrowej. W wersji pozaimprezowej - świetny zastrzyk smaku umami, szczególnie jeśli posmarujemy anchoiade grzankę z masłem, a na wierzchu położymy cieniutkie plasterki cebuli.
  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
  • Tapenade z Północnej Afryki
    Znakomita, pikantna pasta z zielonych oliwek, o podobnym zastosowaniu, co klasyczna tapenade. Moim zdaniem, najlepsza jest ze świeżym białym chlebem. To kolejny z moich ulubionych przepisów.
  • Linguine z groszkiem
    Wiosenna pasta z groszkiem i miętowym pesto. Szybka i bezproblemowa.
  • Linguine z anchois i rukolÄ…
    No to jest naprawdę bardzo pyszna pasta, mocno wytrawna, zdecydowana w smaku. Gdybyż tylko Dzieci chciały jadać anchois (bo rukolę bardzo lubią), to robiłabym ten makaron przynajmniej raz w tygodniu!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: