Typowa dla Wysp pasta do podwieczorkowych grzanek - ze względu na ilość oliwy, masła już nie trzeba. A, na takiej grzance dobrze jeszcze położyć cieniutki krążek cebuli.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasta z anchois - Opis przyrzÄ…dzania:
Anchois odsączamy starannie na sitku, ale nie wylewamy oliwy, w której były przechowywane. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Do malaksera lub blendera wkładamy anchois i czosnek. Miksujemy, aż będą dobrze posiekane. Dodajemy żółtka i ocet, miksujemy dalej, aż powstanie gładka pasta. Teraz zaczynamy dolewać oliwę: najpierw tę z puszek po anchois, potem oliwę z oliwek. Dolewamy oliwę po kropli, cały czas miksując - tak, jakbyśmy robili majonez. Kiedy zużyjemy całą oliwę, a pasta będzie miała konsystencję kremu, doprawiamy ją do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Trzymamy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Pasta z anchois: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |