W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta z anchois

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Pasta z anchois

Typowa dla Wysp pasta do podwieczorkowych grzanek - ze względu na ilość oliwy, masła już nie trzeba. A, na takiej grzance dobrze jeszcze położyć cieniutki krążek cebuli.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 puszeczki anchois (razem 100 g)
  • 4 zÄ…bki czosnku
  • 2 żółtka
  • 2 Å‚yżki dobrego octu winnego
  • szklanka (250 ml) oliwy z oliwek

Pasta z anchois - Opis przyrzÄ…dzania:

Anchois odsączamy starannie na sitku, ale nie wylewamy oliwy, w której były przechowywane. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Do malaksera lub blendera wkładamy anchois i czosnek. Miksujemy, aż będą dobrze posiekane. Dodajemy żółtka i ocet, miksujemy dalej, aż powstanie gładka pasta. Teraz zaczynamy dolewać oliwę: najpierw tę z puszek po anchois, potem oliwę z oliwek. Dolewamy oliwę po kropli, cały czas miksując - tak, jakbyśmy robili majonez. Kiedy zużyjemy całą oliwę, a pasta będzie miała konsystencję kremu, doprawiamy ją do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pasta z anchois: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: