W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Węgorz z cytryną i groszkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Węgorz z cytryną i groszkiem

Piękna kolorystycznie i bardzo smaczna przystawka z wędzonego węgorza; doskonała pod kieliszeczek dobrze zamrożonej czystej.

Kraj pochodzenia: Holandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 800 g wÄ™dzonego wÄ™gorza
  • 2 cytryny
  • 2 Å‚yżeczki soli morskiej
  • 200 g zielonego groszku
  • listki selera naciowego
  • 2-3 Å‚yżki bardzo dobrego majonezu (najlepiej domowego)

Węgorz z cytryną i groszkiem - Opis przyrządzania:

Węgorza obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i dzielimy rybę na zgrabne kawałki (po 5 na porcję). Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy z jednej cytryny skórkę w długich paskach. Kroimy skórkę na cienkie paski równej długości. Sól rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody. Wkładamy skórkę i odstawiamy do nasolenia na 45 minut. Skórkę odcedzamy, osuszamy. Na każdym kawałku węgorza kładziemy wzdłuż pasek skórki. Groszek wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Możliwie dokładnie osączamy. Listki selera myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z groszkiem i majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Układamy paski węgorza z cytrynową skórką na talerzach, obok ryby kładziemy kupkę groszku. Dekorujemy ćwiartką cytryny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Węgorz z cytryną i groszkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku

Podobne do Węgorz z cytryną i groszkiem przepisy:

  • WÅ‚oska bieda-zupka
    Powstała ponoć w trudnych kulinarnie latach II wojny światowej - bieda-zupka bez mięsa, z samych warzyw (jakoś zawsze w pięknej Italii dostępnych). Bardzo smaczna i pożywna.
  • Ragout wiosenne z jajkiem
    Świetna letnia kolacja (lub lunch) - ciepłe ragout z młodych warzyw, z bazyliowym sosem i jajkiem w koszulce. Podajemy z młodymi kartofelkami lub świeżym razowym chlebem.
  • Linguine z groszkiem
    Wiosenna pasta z groszkiem i miętowym pesto. Szybka i bezproblemowa.
  • Ryżowa saÅ‚atka z warzywami
    Prościutka, kolorowa sałatka, którą zrobić mogą nawet dzieci. Dobre danie na kolację.
  • Spaghetti z wÄ™dzonym halibutem
    Proste, a nieoczekiwane w smaku spaghetti.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: