Piękna kolorystycznie i bardzo smaczna przystawka z wędzonego węgorza; doskonała pod kieliszeczek dobrze zamrożonej czystej.
Kraj pochodzenia: Holandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Węgorz z cytryną i groszkiem - Opis przyrządzania:
Węgorza obieramy ze skóry, usuwamy kręgosłup i dzielimy rybę na zgrabne kawałki (po 5 na porcję). Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy z jednej cytryny skórkę w długich paskach. Kroimy skórkę na cienkie paski równej długości. Sól rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzącej wody. Wkładamy skórkę i odstawiamy do nasolenia na 45 minut. Skórkę odcedzamy, osuszamy. Na każdym kawałku węgorza kładziemy wzdłuż pasek skórki. Groszek wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Możliwie dokładnie osączamy. Listki selera myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z groszkiem i majonezem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Układamy paski węgorza z cytrynową skórką na talerzach, obok ryby kładziemy kupkę groszku. Dekorujemy ćwiartką cytryny.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Węgorz z cytryną i groszkiem: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |