Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem - Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy miąższ w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i dusimy na małym ogniu, aż zacznie się leciutko złocić. Dodajemy kostki bakłażana, zwiększamy ogień i smażymy, mieszając, przez kilka chwil. Dolewamy trochę wody i dusimy, aż woda wsiąknie w bakłażany. Znów dolewamy trochę wody i czekamy, aż wsiąknie w warzywa. Kiedy bakłażany przestan już wchłaniać wodę, dolewamy jej tyle, żeby na dnie garnka była cienka warstwa płynu. Garnek nakrywamy i gotujemy bakłażany przez 20 minut, aż będą zupełnie miękkie i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy ogień i gotujemy, mieszając, aż woda wyparuje. Zdejmujemy garnek z ognia i czekamy, aż bakłażany wystygną. Zimne warzywa przekładamy do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, jogurt i trochę soli i pieprzu do smaku. Suszoną miętę rozcieramy w rękach na proszek i dodajemy do bakłażanów. Szafran rozkruszamy z cukrem (np. w moździerzu) i rozpuszczamy w łyżce ciepłej wody. Dodajemy do bakłażanów i wszystko dobrze mieszamy. Sprawdzamy smak - może jeszcze trochę soku z cytryny, soli lub pieprzu... Przekładamy piure do miski i skrapiamy z wierzchu oliwą.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |