W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bakłażany zapiekane z mozarellą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Bakłażany zapiekane z mozarellą

Danie to pochodzi chyba z południa Włoch, ale podobne robi się i w Grecji. Jest to rodzaj wegetariańskiej musaki i jak za klasyczną osobiście nie przepadam, to ta bezmięsna wersja jest świetna. Podajemy z ryżem lub tabbouleh.

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 ładne bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 250 g dobrej mozarelli
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 jajka

Bakłażany zapiekane z mozarellą - Opis przyrządzania:

Bakłażany myjemy i pozbawiamy ogonków. Kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Każdy plaster lekko solimy i wkładamy wszystkie razem do durszlaka. Odstawiamy na godzinę, by straciły trochę wody. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mozarellę kroimy w plastry. Bazylię płuczemy, obrywamy listki i grubo je siekamy. Plastry bakłażanów osuszamy w ściereczce lub papierem kuchennym. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wkładamy plastry bakłażana pojedynczą warstwą. Smażymy na dośc dużym ogniu na rumiano (z obu stron). Wszystkie plastry nie zmieszczą się za jednym razem, powtarzamy więc tę operację, dolewając oliwę, aż wszystkie plastry będą usmażone. W ładnym żaroodpornym naczyniu układamy naprzemiennie warstwę bakłażanów i warstwę mozarelli (na wierzchu powinien być ser). Przesypujemy czosnkiem i bazylią, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Jajka ubijamy widelcem na jednolitą masę, polewamy wierzch zapiekanki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny, czyli 30 minut. Podajemy z pilawem z ryżu lub tabouleh i jakąś sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bakłażany zapiekane z mozarellą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bakłażany zapiekane z mozarellą przepisy:

  • Salsa z bakłażanów
    Bakłażanowa salsa jest niezłym dodatkiem do wszelakiego mięsa z grilla, choć - moim osobistym zdaniem - najlepsza jest ze świeżym kozim serem i płaskim, bliskowschodnim chlebkiem (pita, lawasz).
  • Smażony bakłażan z serem
    Prosta i bardzo smaczna "kanapka" z bakłażana i sera. Ser, który użyjemy, powinien się łatwo topić, możemy więc użyć cienkich plasterków manchego, gruyera, nawet mozarelli.
  • Bakłażany zapiekane z wołowiną
    Dużo bakłażanów, mało mięsa - doskonała kombinacja spod piramid. Podajemy z sałatą i arabskim chlebkiem.
  • Grillowane bakłażany z miętą
    Absolutnie klasyczna przystawka - zazwyczaj podawana z innymi antipasti - z Kalabrii, gdzie bakłażany uprawia się w ilościach przemysłowych.
  • Sambal z bakłażanów
    Bardzo lubię bakłażany, pod warunkiem, ze nikt nie każe mi jeść ich skórki... W tej indyjskiej sałatko-paście używamy tylko upieczonego miąższu, więc mogę ją jeść od rana do wieczora. Zwróćcie uwagę na sposób pieczenia bakłażanów - jest bardzo użyteczny; "pokratkowaną" powierzchnię można smarować i posypywać najróżniejszymi dodatkami z bardzo różnych obszarów kulinarnych - a to sosem sojowym, olejem i ziarnem sezamowym, a to roztartym czosnkiem i rozmarynem, a to znów pesto i orzeszkami piniowymi (na koniec posypać parmezanem).




Podziel się linkiem:


Komentarze: