W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Poncz z whisky z mlekiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Poncz z whisky z mlekiem

To drink z rodzaju "pocieszaczy" - niby słodki, ale nie bardzo, niby mocny, ale się tego nie czuje, niby się nie powinno, ale przecież z mlekiem...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • lód
  • 50 ml whisky
  • 25 ml ciemnego likieru kakaowego
  • 5o ml mleka
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa

Poncz z whisky z mlekiem - Opis przyrzÄ…dzania:

Do shakera wrzucamy kubek lodu. Wlewamy whisky, likier i mleko. Energicznie wstrząsamy i odcedzamy z lodu do szklaneczki koktajlowej. Wierzch oprószamy świeżo startą gałką muszkatołową i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Poncz z whisky z mlekiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Poncz z whisky z mlekiem przepisy:

  • Niby-francuska zupa cebulowa Niby-francuska zupa cebulowa
    Jedna z wielu wersji zupy cebulowej. Nie jest to absolutnie klasyczna zupa, ta podawana niegdyś w paryskich Halach, ale zupełnie niezły, uproszczony wariant. Idealnie sprawdza się w czas srogich mrozów.
  • Mule po niby-azjatycku
    Mule z azjatyckimi dodatkami i mlekiem kokosowym. Niby fusion cuisine, ale jednak uczciwe danie ;-)
  • Ojciec Chrzestny
    Wprawdzie Godfather (czy to Brando, de Niro, czy Pacino) jakoś bardziej mi się kojarzy z kieliszkiem koniaku lub szklanką Bourbona, niż z tym słodkim koktajlem... Ale może i on musiał sobie czasem ciut osłodzić życie?
  • Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chiÅ„sku Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chiÅ„sku
    Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.
  • Niby- azjatycka saÅ‚atka z rzodkiewkÄ…
    Kontrastujące kolorami warzywa kroimy w długie cienkie paski i mieszamy z sosem o azjatyckich nutach. Smaczny dodatek do grillowanej ryby.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

magda, 2009-06-24 7:25:49
Wygląda zachęcająco, na pewno warto tego spróbować. Niezły przepis na poncz znalazłam też ostatnio na http://barman.netbird.pl/a/1095/9158,1 wypróbowałam i muszę powiedzieć, że wyszedł rewelacyjnie. Polecam.
Moja ocena: brak oceny