W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szaszłyki tikka z kurczaka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Szaszłyki tikka z kurczaka

Bardzo popularna w Indiach przekąska, którą oczywiście można też podać jako główne danie. Kawałki kurczaka marynuje się w jogurcie z przyprawami - a w tym przepisie również z dużą ilością ziół - nadziewa na patyczki i piecze na grillu. Podajemy z indyjskim chlebkiem, miską raity i ćwiartkami limetki.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia imbiru długości 5-7 cm
  • cytryna
  • zielona papryczka chilli
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek świeżej bazylii
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki garam masala
  • 5 łyżek naturalnego jogurtu
  • 2 łyżki roztopionego masła

Szaszłyki tikka z kurczaka - Opis przyrządzania:

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Odcinamy resztki tłuszczu i chrząstek. Kroimy mięso w kostkę o boku około 3 cm i wkładamy do miski.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Wkładamy imbir do malaksera, dodajemy połowę czosnku, trochę soli i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Miksujemy na możliwie gładką pastę. Pastą nacieramy kawałki kurczaka i odstawiamy na pół godziny.
Zieloną papryczkę kroimy na pół, usuwamy ogonek i pestki. Myjemy i kroimy w kawałki.
Kolendrę i bazylię płuczemy, osuszamy i siekamy. Z 5-6 gałązek rozmarynu obieramy igły. Do malaksera wkładamy resztę czosnku, sok z drugiej połowy cytryny, papryczkę, kolendrę, bazylię, rozmaryn, garam masala i jogurt. Miksujemy wszystko na jednolitą pastę. Pastę przekładamy do miski z kurczakiem i starannie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia nawlekamy po kilka kostek mięsa na patyczki do szaszłyków (namoczone przez godzinę w zimnej wodzie). Kładziemy szaszłyki na grillu i pieczemy jakiś kwadrans, co jakiś czas obracając i smarując roztopionym masłem.
Podajemy z indyjskim pieczywem, warzywami i ćwiartkami limetki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szaszłyki tikka z kurczaka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Szaszłyki tikka z kurczaka przepisy:

  • Szaszłyki z dorsza i krewetek w zielonym curry
    Doskonałe lekkie danie dla amatorów ostrych tajskich smaków. Jeśli pogoda pozwoli, pieczemy szaszłyki na - jakże modnym ostatnio - grillu ogrodowym. Uważamy, żeby nie przypalić!
  • Ostra zupa z soczewicy
    Inspirowana kuchnią indyjską zimowa zupa - doskonale rozgrzewająca, łatwa i nie wymaga jakichś szczególnych zakupów. Podajemy z indyjskim pieczywem albo - w duchu fusion - z grzankami.
  • Makaron z kurczakiem i fistaszkami
    Inspirowane kuchnią Dalekiego Wschodu, świeże i smaczne danie, doskonałe na lunch lub kolację.
  • Szaszłyczki z kurczaka z jogurtem
    Delikatnie przyprawione szaszłyczki z kurzej piersi możemy zrobić w wersji mini i podać na stojącym przyjęciu. W wersji normalnej podajemy z chlebkami naan, chutneyem i sałatką z surowych warzyw.
  • Sabzi z kalafiora i ziemniaków Sabzi z kalafiora i ziemniaków
    Doskonały wegetariański obiad - świetny przykład na to, jak odrobina przypraw (kmin rzymski, imbir i turmerik) zupełnie zmienia charakter produktów swojskich i doskonale znanych (kalafior, ziemniaki, czosnek, pasta pomidorowa...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: