W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Krewetki smażone w makaronie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Krewetki smażone w makaronie

Bardzo ładna i smaczna przystawka przed jakimś azjatyckim daniem. Owinięte makaronem krewetki wyglądają zabawnie i przyjemnie chrupią. Podajemy z jakimś małym sosikiem do maczania (patrz: Sosy).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 16 dużych krewetek (rozmrożonych)
  • 50 g chińskiego makaronu jajecznego
  • surowe białko
  • olej do głębokiego smażenia

Krewetki smażone w makaronie - Opis przyrządzania:

Krewetki obieramy z pancerzyków, zostawiając tylko sam ogonek. Starannie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Makaron wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem na 2 minuty, po czym odcedzamy - chodzi o to, żeby makaron zmiękł na tyle, by dał się owinąć wokół krewetek. Przelewamy makaron zimną wodą. Każdą krewetkę smarujemy lekko surowym białkiem. Owijamy nitkami makaronu (bardzo równo raczej nam nie wyjdzie...) - 1 lub 2 nitki na krewetkę wystarczą. Gotowe krewetki lekko solimy. Do czasu smażenia trzymamy krewetki w lodówce, rozłożone na talerzu pojedynczą warstwą. W garnku (woku) rozgrzewamy olej - na wysokość co najmniej 5-7 cm lub też włączamy frytownicę. Olej powinien być bardzo gorący, ale nie może dymić (jakieś 170-180 stopni). Wrzucamy po kilka krewetek na raz i smażymy na złoty kolor - zazwyczaj minuta wystarczy, ale może to trwać chwilę dłużej. Wyławiamy z garnka lub frytownicy i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Krewetki smażone w makaronie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Krewetki smażone w makaronie przepisy:

  • Krewetki smażone (chrupiące!)
    Doskonała pogryzka, danie na przyjęciach, element letniej sałatki - takie krewetki mają najróżniejsze zastosowania... Uwaga! Trudno je przestać jeść!
  • Sezamowe krewetki do drinków Sezamowe krewetki do drinków
    Takie krewetki bardzo często podaje się na rozmaitych stojących przyjęciach. Konieczny jest jakiś sos do maczania - dip z awokado, dip jogurtowy, domowy sos "Tysiąc wysp" i masa innych (patrz przepisy).
  • Krewetki z cytryną i kaparami Krewetki z cytryną i kaparami
    Do wypróbowania w najbliższy weekend! (Jeśli będą warte grzechu, to dołączę zdjęcie i komentarz).
  • Kruche pierożki z krewetkami
    Bardzo oryginalne smażone pierożki z kruchego ciasta. Doskonałe danie na przyjęcia koktajlowe - wszystko można przygotować wcześniej i tylko usmażyć pierożki tuż przed podaniem. Zresztą usmażyć też można wcześniej i trzymać w ciepłym piekarniku do chwili, gdy przyjdą goście.
  • Krewetki z dynią w kremowym (od musztardy) sosie
    Bardzo podzielne danie dla gości, kolorowe i aromatyczne. Podajemy z miską ryżu, choć ja szczególnie sobie cenię w tym kontekście indyjskie pieczywo - chappati, poppadums, rotis... Nie wiem, czy to będzie ortodoksyjnie, ale pasuje mi tu miska z raitą i jakieś ostre pikle z mango.




Podziel się linkiem:


Komentarze: