W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jagnięcina z gremolatą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Jagnięcina z gremolatą

Moje ulubione kotleciki z włoskim sosem gremolata - ten klasyczny sos z natki, czosnku i cytryny tradycyjnie podaje się do osso buco, ale na jagnięcinie też się doskonale sprawdza.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 12 kotlecików jagnięcych z kostką
  • pęczek natki
  • 2 cytryny

Jagnięcina z gremolatą - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i drobno siekamy. 1/3 czosnku mieszamy z 2 łyżkami oliwy, odrobiną soli i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Kotleciki myjemy, osuszamy i smarujemy czosnkową oliwą z obu stron. Natkę płuczemy i osuszamy, drobno siekamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy razem resztę czosnku, natkę i skórkę z cytryny. Dodajemy łyżkę oliwy oraz sok z cytryny i sól do smaku - trochę soku zostawiamy do polania kotlecików. Mięso kładziemy na rozgrzanym grillu i pieczemy po 6-7 minut z każdej strony lub nieco dłużej, jeśli lubimy mięso wypieczone. Gotowe mięso lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy kotleciki na ogrzany talerz i polewamy gremolatą (czyli tym sosem czosnkowo-pietruszkowo-cytrynowym). Możemy też, oczywiście, podać gremolatę w osobnej misce - na wypadek, gdyby ktoś nie lubił czosnku (?).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Jagnięcina z gremolatą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Jagnięcina z gremolatą przepisy:

  • Kotleciki jagnięce po pastersku (z Prowansji)
    Ach, kotleciki jagnięce! Moje ulubione danie! Soczyste, nieduże kawałeczki mięsa z kostką grillujemy na różowo (naprawdę - jeśli lubimy jedynie mięso porządnie wypieczone, nie warto się brać za to danie...), po czym podajemy z pachnącym ziołowym sosem. Do tego doskonale pasują *!*2262*!*.
  • Makaron zapiekany z camembertem
    Kolacyjna zapiekanka z makaronu, boczku i sera, doprawiona włoską gremolatą (mieszanką skórki z cytryny, natki i czosnku).
  • Kotleciki jagnięce z cytryną i migdałami
    Danie z gatunku prostych i w prostocie swej szlachetnych. Dodatek cytryny i kminu rzymskiego powoduje, że te delikatne i pełne charakteru kotleciki mogłabym jeść rano, w południe i wieczorem.
  • Kotleciki jagnięce po grecku
    Różowe w środku, delikatne kotleciki z kostką marynujemy przed pieczeniem w greckich przyprawach. Podajemy z gałązkami świeżego oregano, grecką sałatką lub piure z bobu.
  • Kotleciki jagnięce z wiosennym (mimo zimy) sosem
    Jagnięcina jest dla mnie mięskiem odświętnym - myślę, że te właśnie kotleciki zrobię w tym roku na moje imieniny 1 grudnia. Odrobina wiosny (w postaci sosu z rzodkiewkami i ogórkiem) na początku kalendarzowej zimy na pewno nikomu nie zaszkodzi...




Podziel się linkiem:


Komentarze: