W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Granita z czerwonych porzeczek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Granita z czerwonych porzeczek

Granita z czerwonych porzeczek

Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g dojrzałych czerwonych porzeczek
  • 2 pomarańcze
  • około 200 g cukru
  • 150 ml dobrego słodkiego wina
  • gałązki czerwonych i białych porzeczek do ozdoby

Granita z czerwonych porzeczek - Opis przyrządzania:

Porzeczki obskubujemy z gałązek i płuczemy na sicie. Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do sporego rondla wrzucamy porzeczki, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy i cukier. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż porzeczki zaczną pękać (jakieś 5 minut). Przekładamy owoce do blendera lub malaksera i miksujemy. Przecieramy przez sitko i sprawdzamy, czy nie trzeba dosłodzić. Przecier studzimy i dolewamy wino, mieszamy. Wlewamy do płaskiego plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 2-3 godzinach wyjmujemy – masa powinna być częściowo zamrożona. Widelcem rozgniatamy zamrożone kryształy, dobrze mieszamy i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Robimy to jeszcze co najmniej 3 razy, co godzinę do dwóch. Zamrożona masa nie może zawierać dużych grudek lodu – powinna być ziarnista. Zamrażamy ją teraz zupełnie i trzymamy w zamrażarce, aż będzie nam potrzebna. Kiedy nadejdzie czas podania deseru, wyjmujemy granitę z zamrażalnika i ostrą łyżką „strugamy” ją do ładnych szklaneczek. Ozdabiamy pięknymi gałązkami dojrzałych czerwonych i białych porzeczek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Granita z czerwonych porzeczek: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Granita z czerwonych porzeczek przepisy:

  • Granita kawowa z likierem (lub bez)
    Granita ma wyłącznie zalety: jest pyszna, niskokaloryczna, dziecinnie łatwa, trzyma się ją w zamrażalniku - jednym słowem, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, a efekt pewny.
  • Sos cumberland
    Sos cumberland podaję od święta do wszelkich mięs na zimno. Poniższy przepis jest jednak brytyjski, a na Wyspach taki sos podają także do pieczonej szynki na gorąco - dania iście świątecznego.
  • Napoleonki z polewą porzeczkową
    Deser od wielkiego dzwonu - chrupiące blaty z francuskiego ciasta przełożone waniliowym kremem, udekorowane polewą z domowej galaretki porzeczkowej... Mmm...
  • Mrożony mus z czarnej porzeczki
    Niesłychanie prosty, a bardzo pięknie różowy walentynkowy deser, który trzeba zrobić wcześniej - praktyczny, choć romantyczny.
  • Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową
    Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.




Podziel się linkiem:


Komentarze: