W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Granita z czerwonych porzeczek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Granita z czerwonych porzeczek

Granita z czerwonych porzeczek

Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g dojrzaÅ‚ych czerwonych porzeczek
  • 2 pomaraÅ„cze
  • okoÅ‚o 200 g cukru
  • 150 ml dobrego sÅ‚odkiego wina
  • gaÅ‚Ä…zki czerwonych i biaÅ‚ych porzeczek do ozdoby

Granita z czerwonych porzeczek - Opis przyrzÄ…dzania:

Porzeczki obskubujemy z gaÅ‚Ä…zek i pÅ‚uczemy na sicie. PomaraÅ„cze szorujemy w gorÄ…cej wodzie, osuszamy. Åšcieramy skórkÄ™ i wyciskamy sok. Do sporego rondla wrzucamy porzeczki, dodajemy skórkÄ™ i sok z pomaraÅ„czy i cukier. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż porzeczki zacznÄ… pÄ™kać (jakieÅ› 5 minut). PrzekÅ‚adamy owoce do blendera lub malaksera i miksujemy. Przecieramy przez sitko i sprawdzamy, czy nie trzeba dosÅ‚odzić. Przecier studzimy i dolewamy wino, mieszamy. Wlewamy do pÅ‚askiego plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po 2-3 godzinach wyjmujemy – masa powinna być częściowo zamrożona. Widelcem rozgniatamy zamrożone krysztaÅ‚y, dobrze mieszamy i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. Robimy to jeszcze co najmniej 3 razy, co godzinÄ™ do dwóch. Zamrożona masa nie może zawierać dużych grudek lodu – powinna być ziarnista. Zamrażamy jÄ… teraz zupeÅ‚nie i trzymamy w zamrażarce, aż bÄ™dzie nam potrzebna. Kiedy nadejdzie czas podania deseru, wyjmujemy granitÄ™ z zamrażalnika i ostrÄ… Å‚yżkÄ… „strugamy” jÄ… do Å‚adnych szklaneczek. Ozdabiamy piÄ™knymi gaÅ‚Ä…zkami dojrzaÅ‚ych czerwonych i biaÅ‚ych porzeczek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Granita z czerwonych porzeczek: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Granita z czerwonych porzeczek przepisy:

  • Granita kawowa z likierem (lub bez)
    Granita ma wyłącznie zalety: jest pyszna, niskokaloryczna, dziecinnie łatwa, trzyma się ją w zamrażalniku - jednym słowem, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, a efekt pewny.
  • Sos cumberland
    Sos cumberland podaję od święta do wszelkich mięs na zimno. Poniższy przepis jest jednak brytyjski, a na Wyspach taki sos podają także do pieczonej szynki na gorąco - dania iście świątecznego.
  • Napoleonki z polewÄ… porzeczkowÄ…
    Deser od wielkiego dzwonu - chrupiące blaty z francuskiego ciasta przełożone waniliowym kremem, udekorowane polewą z domowej galaretki porzeczkowej... Mmm...
  • Mrożony mus z czarnej porzeczki
    Niesłychanie prosty, a bardzo pięknie różowy walentynkowy deser, który trzeba zrobić wcześniej - praktyczny, choć romantyczny.
  • Sos żurawinowy z galaretkÄ… porzeczkowÄ…
    Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: