W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomarańcze w waniliowej marynacie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Pomarańcze w waniliowej marynacie

Sałatka z pomarańczy, tym razem z wanilią. Doskonały dodatek do kremów i ciast, zwłaszcza tych o nieco egzotycznej proweniencji.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 5 pomarańczy
  • strąk wanilii
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki wytrawnego sherry

Pomarańcze w waniliowej marynacie - Opis przyrządzania:

Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok. Z pozostałych pomarańczy ścinamy ostrym nożem skórkę tak, by usunąć całe albedo. Kroimy owoce poziomo w plastry o grubości 1/2 cm i przekładamy do szklanego płaskiego naczynia. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy pestki. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy ziarenka i strąk wanilii, cukier i 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy tak długo, aż powstanie dość gęsty syrop. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Dolewamy sherry i mieszamy. Syropem polewamy pomarańcze i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Podajemy do rozmaitych kremów i galaretek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Pomarańcze w waniliowej marynacie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pomarańcze w waniliowej marynacie przepisy:

  • Antylski deser bananowy
    Prościutka, pięknie i egzotycznie pachnąca zapiekanka. Używamy do niej tych bananów, których skórka pokryła się już brązowymi plamkami - takie są najbardziej aromatyczne. Podajemy na ciepło, a jeśli komuś mało (np. kalorii...), niech dołoży jeszcze kulkę dobrych lodów rumowo-rodzynkowych.
  • Marynata z pomarańczy
    Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.
  • Marokańska sałatka z marchewki
    Doskonała sałatka na zimę - zarówno marchewka, jak pomarańcze właśnie wtedy osiągają szczyty swych możliwości, a nam witaminy bardzo się przydadzą. Jedzmy więc i planujmy kolejne wakacje!
  • Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami i miodem
    Jeszcze jeden sposób na zużytkowanie nadmiaru zimowych owoców - soczyste polędwiczki w lepkim słodko-kwaśnym sosie są znakomite, zwłaszcza z domowymi krokiecikami z ziemniaków. Chociaż, jak się tak zastanowić, to *!*2610*!* też byłyby niezłe...
  • Kompot surowy z pomarańczy i jabłek
    Taką sałatkę robiła często Ciotka mojego Ojca. Bardzo lubiłam do niej chodzić na obiad, bo naprawdę świetnie gotowała - boski sernik, pieczeń wołowa szpikowana słoninką, najlepszy na świecie jabłkowy mazurek na Wielkanoc - wiecie, te klimaty. Sałatkę Ciocia robiła specjalnie dla mnie, a mogłam jej zjeść dowolną ilość.




Podziel się linkiem:


Komentarze: