Sałatka z pomarańczy, tym razem z wanilią. Doskonały dodatek do kremów i ciast, zwłaszcza tych o nieco egzotycznej proweniencji.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pomarańcze w waniliowej marynacie - Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok. Z pozostałych pomarańczy ścinamy ostrym nożem skórkę tak, by usunąć całe albedo. Kroimy owoce poziomo w plastry o grubości 1/2 cm i przekładamy do szklanego płaskiego naczynia. Wanilię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy pestki. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy ziarenka i strąk wanilii, cukier i 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy i gotujemy tak długo, aż powstanie dość gęsty syrop. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Dolewamy sherry i mieszamy. Syropem polewamy pomarańcze i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Podajemy do rozmaitych kremów i galaretek.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Pomarańcze w waniliowej marynacie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |