W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos cytrynowy z migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Sos cytrynowy z migdałami

Żółty, mocno cytrynowy sos, znakomity do szparagów (białych i grubych) oraz do grillowanej piersi z kury lub indyka.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 Å‚yżki pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • cytryna
  • 300 ml wywaru warzywnego
  • opakowanie szafranu
  • 1/2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej
  • 3 Å‚yżki biaÅ‚ego wina
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a

Sos cytrynowy z migdałami - Opis przyrządzania:

Płatki migdałowe wsypujemy na patelnię i podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, sok wyciskamy. Wywar wlewamy do garnuszka, dodajemy szafran, prawie całą skórkę i 3 łyżki soku. Gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut. Makę mieszamy z winem i dodajemy do sosu. Gotujemy minutę, po czym dodajemy masło po kawałeczku - każdy następny kawałek masła dodajemy, kiedy poprzedni będzie już dobrze wmieszany w sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, ewentualnie dodajemy ciut soku z cytryny. W ostatniej chwili przed podaniem dodajemy migdały, lub też polewamy danie sosem i "na wydaniu" posypujemy płatkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos cytrynowy z migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sos cytrynowy z migdałami przepisy:

  • CiepÅ‚a przystawka z owoców morza
    Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.
  • Azjatycka saÅ‚atka z owoców morza
    Luksusowa sałatka - przynajmniej dla tych, którym słowo "luksus" kojarzy się przede wszystkim z owocami morza ;-)
  • Buraczki z pomaraÅ„czami
    Poczciwe buraczki w nowej odsłonie - w sosie pomarańczowym z migdałami. Pasują doskonale do polędwicy wołowej, do pieczonego rostbefu, do domowych hamburgerów nawet, choć niezłe są także do kaczki lub grillowanej piersi z kurczaka.
  • AmerykaÅ„ski dip z niebieskiego sera
    Gęsty i pyszny sos do maczania różności, choćby kawałków surowych warzyw, szczególnie selera naciowego. Klasycznie podaje się go do łagodzenia palącego smaku skrzydełek z grilla.
  • Potrawka z cielÄ™ciny
    Klasyczna potrawka z cielęciny i warzyw z kremowym delikatnym sosem. Po francusku potrawa nazywa się blanquette de veau i jest bardzo lubiana przez wszystkie pokolenia.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: