W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos chrzanowy alzacki (zimny)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos chrzanowy alzacki (zimny)

Zimny sos chrzanowy ze starej alzackiej książki kucharskiej. Podajemy do wszelkich mięs na zimno, ryby w galarecie i jajek na twardo.

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • korzeń świeżego chrzanu
  • 100 g miękiszu bułki
  • łyżeczka sproszkowanej gorczycy
  • 250 g gęstej kwaśnej śmietany
  • cytryna

Sos chrzanowy alzacki (zimny) - Opis przyrządzania:

Chrzan obieramy i - chroniąc oczy i nos - ścieramy na drobnej tarce. Potrzebujemy 100 g startego chrzanu. Chrzan mieszamy w misce z drobno pokruszoną bułką (bez skórki), dodajemy gorczycę i solimy. Dodajemy - po łyżce na raz - śmietanę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos chrzanowy alzacki (zimny): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos chrzanowy alzacki (zimny) przepisy:

  • Sos chrzanowy z jajkiem
    Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.
  • Austriacki sos chrzanowy (zimny)
    Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.
  • Sos chrzanowy alzacki (ciepły)
    Przepis ze starej kuchni alzackiej - nie wiem, czy dobry, ale do starych przepisów mam wielki sentyment.
  • Sos chrzanowy najlepszy
    Ten chrzan naprawdę nazywa się "sos chrzanowy byłej teściowej Wandy" - Wanda to przyjaciółka mojej Mamy, a była teściowa, to cóż... matka byłego męża. Nic ponadto ani o niej , ani o byłym mężu nie wiem, ale sos pozostał po nich fantastyczny.
  • Luksusowy sos chrzanowy
    Ciepły sos na bazie żółtek ubijanych na parze... Doskonały do białej ryby gotowanej na parze (rolki z soli i wędzonego łososia na przykład) lub mięsa z rosołu. Niezły też z jajkami w koszulkach, choć wtedy nasz lekarz może mieć pretensje o cholesterol...




Podziel się linkiem:


Komentarze: