W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos stemperata

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos stemperata

Sycylijski - a więc zdecydowany w smaku - sos selerowo-oliwkowy do dań z grilla. Świetny z tuńczykiem.

Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 łodyżki selera naciowego z liśćmi
  • czerwona cebula
  • 150 g dobrych zielonych oliwek bez pestek
  • 180 g kaparów (odsączonych z zalewy)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 80 g ciemnych drobnych rodzynek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • łyżka posiekanego świeżego oregano

Sos stemperata - Opis przyrządzania:

Seler myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oliwki drobno siekamy. Kapary przepłukujemy na sitku zimną wodą i osuszamy w ściereczce. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy seler i cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 10 minut, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodajemy oliwki, kapary, czosnek, rodzynki, ocet i oregano. Dusimy na małym ogniu, aż ocet się wygotuje. Doprawiamy do smaku solą (mało) i świeżo zmielonym pieprzem (dużo). Podajemy w temperaturze pokojowej, do wszelkich mięs i ryb z grilla.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos stemperata: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos stemperata przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: