Doskonałe masło do położenia na soczystym wołowym steku. Możemy też posmarować nim grzanki lub dodać do jajecznicy.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8-10
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło grzybowe - Opis przyrządzania:
Grzyby przebieramy, przycinamy ogonki. Jeśli trzeba - myjemy szybko w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szałwię myjemy i obrywamy listki. 2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni. Dodajemy grzyby, czosnek i szałwię. Solimy i - pardon - pieprzymy, smażymy przez chwilę, po czym patelnię przykrywamy i dusimy grzybki przez 5 minut. Patelnię odkrywamy i gotujemy grzyby, aż wyparuje cały płyn. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do malaksera lub blendera wkładamy resztę masła, dodajemy grzyby i miksujemy krótko, aż składniki się połączą. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Masło grzybowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |