Elegancki sos do białego mięsa i szparagów. Możemy w nim także maczać listki świeżych karczochów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem - Opis przyrządzania:
Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Z rozmarynu obieramy igły i drobno je siekamy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy szalotkę i połowę rozmarynu i podsmażamy na małym ogniu przez 5-7 minut. Dolewamy sok i wywar, zagotowujemy i gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut. Przelewamy przez gęste sitko, wlewamy do czystego rondelka i zagotowujemy. Dodajemy beurre manie, starannie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, żeby sos trochę zgęstniał. Zdejmujemy z ognia. Żółtka ubijamy trzepaczką, dodając odrobinę sosu, po czym wlewamy do rondelka. Starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i cayenne. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i resztę rozmarynu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |