W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem

Elegancki sos do białego mięsa i szparagów. Możemy w nim także maczać listki świeżych karczochów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • szalotka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 200 ml wywaru z cielęciny
  • łyżeczka beurre manie (masło pół na pół z mąką)
  • 2 surowe żółtka
  • pieprz cayenne
  • łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem - Opis przyrządzania:

Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Z rozmarynu obieramy igły i drobno je siekamy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy szalotkę i połowę rozmarynu i podsmażamy na małym ogniu przez 5-7 minut. Dolewamy sok i wywar, zagotowujemy i gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut. Przelewamy przez gęste sitko, wlewamy do czystego rondelka i zagotowujemy. Dodajemy beurre manie, starannie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, żeby sos trochę zgęstniał. Zdejmujemy z ognia. Żółtka ubijamy trzepaczką, dodając odrobinę sosu, po czym wlewamy do rondelka. Starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i cayenne. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i resztę rozmarynu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem przepisy:

  • Semifreddo cytrynowe z wiśniowym sosem
    Elegancki mrożony krem o delikatnej konsystencji i przyjemnym, cytrynowym smaku. Ciepłe wiśnie w rozmarynowym syropie kontrastują i kolorem, i konsystencją, i temperaturą...
  • Sos z zielonego pieprzu
    Jeden z moich naprawdę ulubionych sosów - z pieczoną rybką, z duszoną cielęciną, ale przede wszystkim z krwistym befsztykiem.
  • Gniecione ziemniaki po włosku
    Bardzo chrupiące, rumiane kartofelki, lubiane zasadniczo przez całą rodzinę. Przyprawiamy je mieszanką włoskich przypraw, a podajemy do pieczonego mięsa, grillowanego mięsa, kiełbasek, ryby z grilla, szaszłyków...
  • Cebula z Apulii
    Włoskie przetwory z warzyw są naprawdę wspaniałe - tę słodko-ostrą sałatkę podajemy na crostini lub podgrzewamy i mieszamy z makaronem. Możemy też podawać ją jako dodatek do białego mięsa lub ryby. Albo na zimno - do serów i wędlin.
  • Cielęcina z winogronami
    Delikatne, jesienne danie. Do plastrów cielęciny w winogronowo-winnym sosie doskonale pasuje kremowe piure z ziemniaków i kilka listków cykorii.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2012-05-26 22:35:08
Zrobiłam dziś do grillowanych zielonych szparagów i był naprawdę świetny!
Moja ocena: 5