Nie jest to szczególnie lekki i subtelny sos, ale za to doskonale pasuje do jagnięciny, baraniny i cielęciny.
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Åšmietanowy sos chrzanowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Chrzan obieramy i - chroniąc oczy i nos - ścieramy na drobnej tarce. Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i stawiamy na malutkim ogniu. Kiedy zacznie lekko bąbelkować, dodajemy chrzan i gotujemy - nadal na maleńkim ogniu - przez godzinkę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Podajemy do pieczonego lub gotowanego mięsa.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Śmietanowy sos chrzanowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna