W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śmietanowy sos chrzanowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Śmietanowy sos chrzanowy

Nie jest to szczególnie lekki i subtelny sos, ale za to doskonale pasuje do jagnięciny, baraniny i cielęciny.

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • korzeń świeżego chrzanu
  • 2 szklanki (1/2 litra) bardzo tłustej śmietanki (40%)

Śmietanowy sos chrzanowy - Opis przyrządzania:

Chrzan obieramy i - chroniąc oczy i nos - ścieramy na drobnej tarce. Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i stawiamy na malutkim ogniu. Kiedy zacznie lekko bąbelkować, dodajemy chrzan i gotujemy - nadal na maleńkim ogniu - przez godzinkę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Podajemy do pieczonego lub gotowanego mięsa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Śmietanowy sos chrzanowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Śmietanowy sos chrzanowy przepisy:

  • Sos chrzanowy alzacki (ciepły)
    Przepis ze starej kuchni alzackiej - nie wiem, czy dobry, ale do starych przepisów mam wielki sentyment.
  • Sos chrzanowy najlepszy
    Ten chrzan naprawdę nazywa się "sos chrzanowy byłej teściowej Wandy" - Wanda to przyjaciółka mojej Mamy, a była teściowa, to cóż... matka byłego męża. Nic ponadto ani o niej , ani o byłym mężu nie wiem, ale sos pozostał po nich fantastyczny.
  • Zimny sos chrzanowo-orzechowy
    Szalenie elegancki i oryginalny sos, podany legendarnemu Escoffierowi na przełomie wieku (XIX z XX, oczywiście) i przez niego spopularyzowany. Wówczas podano go do gotowanej ryby, ale w XXI wieku doskonale nada się i do zimnych mięs.
  • Austriacki sos chrzanowy (zimny)
    Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.
  • Sos chrzanowy z jajkiem
    Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.




Podziel się linkiem:


Komentarze: