W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Doskonałe masło do ryby

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Doskonałe masło do ryby

Smaczne masełko do każdej postaci ryby - pasuje do łososia z rusztu, gotowanej soli, grillowanych świeżych sardynek.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g masÅ‚a
  • kilka zielonych oliwek
  • Å‚yżka kaparów osÄ…czonych z zalewy
  • 4 fileciki anchois
  • pieprz

Doskonałe masło do ryby - Opis przyrządzania:

Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy łyżkę drobno usiekanych zielonych oliwek, łyżkę drobno usiekanych kaparów i fileciki anchois, również drobno posiekane. Doprawiamy pieprzem do smaku, ewentualnie lekko solimy, ale niekoniecznie, gdyż zarówno oliwki, jak i kapary i anchois są słone same z siebie. Miskę z utartym masłem przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości i kładziemy na kawałki ryby.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Doskonałe masło do ryby: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Doskonałe masło do ryby przepisy:

  • MasÅ‚o z anchois i estragonem
    Smaczne, pikantne masło do ryby - mnie jednak najbardziej smakuje na soczystym jagnięcym kotlecie.
  • MasÅ‚o z anchois i czarnymi oliwkami
    Nie tylko smaczne, ale niezwykle dekoracyjne masło, idealne do pieczonej lub smażonej białej, chudej ryby. Dobrze - i niebanalnie - sprawdza się także na wołowym steku.
  • La tapenade - klasyczna wersja
    Absolutna klasyka - słona, intensywna w smaku pasta, doskonała na crostini, jako dip do surowych warzyw (szczególnie pyszna z koprem włoskim czyli fenkułem) lub jako dodatek do grillowanego mięsa i ryby.
  • Tapenade z bakÅ‚ażanem
    Kolejna wersja prowansalskiej pasty z oliwek, tym razem nieco lżejsza i bardziej warzywna. Jak wszystkie odmiany tapenade - doskonała na grzankach lub jako dip do surowych warzyw. Ta wersja świetnie się też sprawdza w roli sosu do makaronu.
  • ZakÄ…ska z papryki w tureckim stylu
    Smaczna przekąska lub lekki lunch - pieczona papryka z serem i oliwkami. Podajemy z płaskim tureckim chlebkiem, albo z chrupiącą bagietką, doskonałą do wybierania pikantnego sosu.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: