Kwaskowate masło o intensywnym aromacie skórki cytrynowej. Pasuje przede wszystkim do białych ryb z rusztu lub patelni, a także do krewetek i przegrzebków.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Masło cytrynowo-koperkowe - Opis przyrządzania:
Masło wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki tak, by miało temperaturę pokojową. Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub mikserem na puszystą masę. Dodajemy po trochu, cały czas ucierając, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę drobniutko startej skórki cytrynowej oraz łyżkę siekanego koperku. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Miskę przykrywamy i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiedy masło zacznie zastygać, ale wciąż będzie plastyczne, zbieramy je w kulę i formujemy w wałek. Owijamy folią plastikową i wkładamy do lodówki na kilka godzin tak, żeby masło całkiem zastygło. Masło kroimy w plasterki o dowolnej grubości.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Masło cytrynowo-koperkowe: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska