W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Coulis z rabarbaru

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Coulis z rabarbaru

Słodko-kwaśny owocowy sos do deserów. Znakomicie komponuje się z łagodnymi, kremowymi deserami, np. pannacottą lub kremem bawarskim. Można też nim polać naleśniki lub racuszki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 300 g młodego rabarbaru
  • 6 łyżek syropu cukrowego
  • grenadina

Coulis z rabarbaru - Opis przyrządzania:

Rabarbar obieramy z wąsów i siekamy. Wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości z syropem cukrowym. Studzimy i przecieramy przez sitko – dla koloru dodajemy łyżeczkę lub dwie grenadiny (syropu z granatów).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Coulis z rabarbaru: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Coulis z rabarbaru przepisy:

  • Placek drożdżowy z rabarbarem
    Niesłychanie prosty, wiosenny placek z rabarbarem i wiórkami kokosowymi. Najlepszy (choć podobno nie najzdrowszy) jest jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem.
  • Subtelny deser z twarożku z owocowym sosem
    Subtelny, piankowy deser z twarożku homogenizowanego z różowym sosem z rabarbaru i truskawek. Kwintesencja wiosny. Doskonały deser na Wielkanoc.
  • Migdałowy placek z rabarbarem
    Pierwszy wiosenny placek musi być z rabarbarem, tym delikatnym jeszcze, bardziej różowym, niż zielonym. Podajemy z bitą śmietaną dla uczczenia zmiany pory roku.
  • Sos rabarbarowy do mięs i serów
    Łagodny, kwaskowaty sos do zimnych mięs. Świetnie pasuje też do dojrzałych żółtych serów, możemy także podać go jako chutney do ryżu z curry.
  • Dżem z rabarbaru z pomarańczami
    Wiosenny dżem - kiedy już zacznie się rabarbar, a pomarańcze jeszcze nie skończą. Świetny na grzankach z bułki.




Podziel się linkiem:


Komentarze: