Minimalistyczna w duchu przystawka, a skoro tak, to wszystkie składniki muszą być absolutnie najlepszej jakości - idealnie dojrzałe awokado, ruszający się jeszcze tuńczyk (no, w każdym razie prawie), oliwa pierwszego sortu...
Przepis na Awokado z sashimi z tuńczyka >>
Ceviche - kawałki surowej białej ryby marynowanej w soku z cytrusów - w bogatej oprawie z awokado i pomarańczy. Sałatka ta, podana w np. w kieliszkach do martini, staje się elegancką, zaostrzającą apetyt przystawką, podawaną przed egzotycznym w charakterze posiłkiem.
Przepis na Ceviche na bogato >>
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań: śledzie i 2 rodzaje musztardy w jednym... Mmm.
Przepis na Åšledzik w musztardowym sosie >>
Ostro-kwaśna zupa z tajskimi przyprawami, o świeżym smaku imbiru i limetki.
Przepis na Ostra zupa rybna z boczniakami >>
Chociaż w Belgii mule podaje się na mnóstwo sposobów, ten przepis jest klasyczny i podstawowy i to do niego właśnie najbardziej pasują belgijskie frytki (choć ja wolę mule ze świeżą bagietką).
Przepis na Mule po belgijsku >>
Małe danko lub przystawka, doskonała w zimny dzień. Usmażone mule nadziewamy na wykałaczki, skrapiamy cytryną i maczamy w sosie tatarskim. Możemy także przekroić świeżutką bułkę, posmarować tymże sosem i napełnić gorącymi, panierowanymi mulami - pyszność.
Przepis na Smażone mule >>
Solidna zimowa zupa, która - wraz z chrupiącą bagietką - powinna nam starczyć za cały obiad. No może jeszcze jakiś deserek...
Przepis na Jarzynowa zupa z mulami >>
Oryginalne danie, wykorzystujące sztandarowe produkty Płaskiego Kraju - mule i cykorię. Zdecydowanie nie dla kulinarnych konserwatystów, ale poszukiwacze przygód powinni być zadowoleni.
Przepis na Mule duszone z cykoriÄ… >>
Gorzkawe liście rozmaitych sałat, słona szynka parmeńska i łagodne mięso małży - doskonała kombinacja. Bardzo dobrze sałatka ta sprawdza się na przyjęciach bufetowych: ładnie się prezentuje, jest lekka i oryginalna, a poza tym zimowe sałaty nie więdną tak szybko pod wpływem sosu, jak zwykły to czynić delikatne sałaty letnie.
Przepis na Zimowa sałatka z mulami >>
Bardzo oryginalne smażone pierożki z kruchego ciasta. Doskonałe danie na przyjęcia koktajlowe - wszystko można przygotować wcześniej i tylko usmażyć pierożki tuż przed podaniem. Zresztą usmażyć też można wcześniej i trzymać w ciepłym piekarniku do chwili, gdy przyjdą goście.
Przepis na Kruche pierożki z krewetkami >>