W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ostra zupa rybna z boczniakami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Ostra zupa rybna z boczniakami

Ostro-kwaśna zupa z tajskimi przyprawami, o świeżym smaku imbiru i limetki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 4 szalotki
  • 2 zielone papryczki chilli
  • kawałek świeżego imbiru (jakieś 5 cm)
  • 8 szklanek (2 litry) wywaru rybnego
  • 250 g (1/4 kg) filetów z białej ryby
  • 4 ładne boczniaki
  • 12 świeżych muli
  • 12 dużych surowych obranych krewetek
  • sok z limetki
  • 2 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • limetki i listki kolendry (do podania)

Ostra zupa rybna z boczniakami - Opis przyrządzania:

Szalotki obieramy i kroimy w cienkie krążki. Papryczki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki. Wywar rybny wlewamy do dużego garnka, dodajemy szalotki, papryczki i imbir. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy wywar z przyprawami przez 3 minuty. Filet z ryby kroimy w kostkę. Boczniaki ocieramy ściereczką i kroimy na pół lub 3 części (w zależności od wielkości). Do gorącego wywaru wkładamy rybę, grzyby, mule i krewetki. Gotujemy 5 minut - po tym czasie ryba powinna byc ugotowana, krewetki różowe, zaś mule otwarte (zamknięte wyrzucamy). Zupę przyprawiamy świeżym sokiem z limetki i sosem rybnym. Nalewamy zupę do miseczek, posypujemy listkami kolendry i podajemy z ćwiartką limetki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Ostra zupa rybna z boczniakami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ostra zupa rybna z boczniakami przepisy:

  • Ostra zupa kokosowa
    Biało-zielona zupa z piersią kurczaka, krążkami czerwonej świeżej papryczki chilli i masą siekanej kolendry.
  • Zupa z dyni i boczniaków
    Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.
  • Zupa krewetkowa z grzybami
    Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).
  • Orientalna zupa z krewetkami
    Lekka i mile pachnąca imbirem zupa z warzyw i krewetek. Klasyczny fast food w zdrowej wersji.
  • Ostra zupa z soczewicy
    Inspirowana kuchnią indyjską zimowa zupa - doskonale rozgrzewająca, łatwa i nie wymaga jakichś szczególnych zakupów. Podajemy z indyjskim pieczywem albo - w duchu fusion - z grzankami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: