W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimowa sałatka z mulami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Zimowa sałatka z mulami

Gorzkawe liście rozmaitych sałat, słona szynka parmeńska i łagodne mięso małży - doskonała kombinacja. Bardzo dobrze sałatka ta sprawdza się na przyjęciach bufetowych: ładnie się prezentuje, jest lekka i oryginalna, a poza tym zimowe sałaty nie więdną tak szybko pod wpływem sosu, jak zwykły to czynić delikatne sałaty letnie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg muli
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • mały słoiczek małży vongole
  • 8 plasterków smażonej szynki parmeńskiej
  • duża kolba cykorii
  • główka endywii
  • mała główka radicchio
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • pół czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka octu z sherry

Zimowa sałatka z mulami - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Dużą i głęboką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Czekamy, aż się dobrze rozgrzeje, po czym wrzucamy mule i wlewamy wino. Zagotowujemy, mieszamy i przykrywamy patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotujemy mule na dużym ogniu przez 5 minut, często potrząsając patelnią. Jeśli większość muli po tym czasie jest już otwarta, patelnię zdejmujemy z ognia. Jeśli nie - gotujemy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wszystkie nadal zamknięte mule wyrzucamy. Mule odstawiamy do ostygnięcia, po czym wyjmujemy mięso ze skorupek. Małże vongole osączamy z zalewy na sitku. Smażoną szynkę parmeńską kruszymy na kawałki. Cykorię obieramy z wierzchnich listków. Przycinamy podstawę i dzielimy kolbę na poszczególne listki. Myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Z endywii obieramy wszystkie ciemnozielone liście, zostawiając jedynie te o kolorze jasnozielonym, wpadającym w żółty. Płuczemy i starannie osuszamy. Radiccho obieramy ze zwiędniętych liści. Kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb, po czym kroimy w szerokie paski. Płuczemy na durszlaku w zimnej wodzie i osuszamy. Seler myjemy, obieramy z wąsów i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupinki i kroimy w cienkie półplasterki. Wszystkie sałaty, seler i cebulę mieszamy i wykładamy na duży półmisek. Posypujemy mulami, vongole i kawałkami szynki. Z oliwy, soku cytrynowego i octu ukręcamy gładki sos vinaigrette. Doprawiamy do smaku cukrem, solą pieprzem. Jeśli sos jest za kwaśny, dolewamy trochę oliwy, jeśli za mało kwaśny - dodajemy ciut soku z cytryny. Sosem polewamy sałatkę.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Zimowa sałatka z mulami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: