Klasyczna "wyspiarska" przystawka z gotowanej różowej rybki, dobrze przyprawionej gałką i cayenne. Do pasztecików (podanych w indywidualnych porcjach) podajemy cienkie tosty (takie, jak melba) lub żytni chleb.
Przepis na Szkocki pasztet z Å‚ososia (potted salmon) >>
Przepis niezawodnego Ricka Steina - plastry świeżutkiej ryby polewamy tuż przed podaniem egzotycznym sosem z limetek i różowego pieprzu. Idealna wiosenna przystawka przed, powiedzmy, grillowanymi kotlecikami jagnięcymi...
Przepis na Marynowany Å‚osoÅ› w sosie limetkowym >>
Podnoszące na duchu danie na elegancką kolację - lub po prostu na miłe spotkanie w przyjaznym gronie. Jeśli nie uda się nam dostać świeżych przegrzebków, kupujemy mrożone i rozmrażamy w lodówce - trzeba tylko pamiętać, żeby przed gotowaniem starannie osuszyć je ręcznikiem papierowym lub ściereczką.
Przepis na Wiosenne owoce morza >>
Zamierzam w te wakacje wędzić samodzielnie pstrągi (nie bardzo mam gdzie je łowić, poprzestanę więc na dobrych stawach rybnych w okolicy mojej wiejskiej chałupiny). A to jest jedna z możliwości wykorzystania takiej rybki...
Przepis na Pasta z wędzonego pstrąga z krewetkami >>
Malutkie, zgrabne krokieciki z białej ryby z dodatkami są bardzo dobrą pogryzką do kieliszka białego lub różowego wytrawnego wina (jeśli ktoś woli piwo, to też może być).
Przepis na Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu >>
Absolutnie klasyczna pasta z filecików anchois - no, prawie zupełnie klasyczna, gdyż w Prowansji anchoiade robi się z solonych anchois, a nie z tych w oliwie. Ja jednak wolę tę wersję, gdyż bardziej odpowiada mi smak rybki zmacerowanej w oliwie, niż pracowicie odsalanej... Intensywna, słona, pikantna - jest doskonałym smarowidłem do maleńkich grzaneczek, które możemy podać do drinków na rozpoczęcie imprezy, ot, chociażby sylwestrowej. W wersji pozaimprezowej - świetny zastrzyk smaku umami, szczególnie jeśli posmarujemy anchoiade grzankę z masłem, a na wierzchu położymy cieniutkie plasterki cebuli.
Przepis na Anchoiade czyli pasta z anchois >>
Błyskawiczne danie dla gości-amatorów owoców morza. Rumiane płatki migdałowe i odrobina antylskiego colombo zdecydowanie dodają smaku i oryginalności.
Przepis na Krewetki z migdałami >>
Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
Przepis na Mule i vongole z sherry >>
Absolutnie klasyczny przepis na białą rybę marynowaną w szczodrej ilości świeżego galangalu (patrz: Galangal) i turmeriku (patrz: Turmerik (zwany też kurkumą)), smażoną i podawaną z masą koperku i siekanymi fistaszkami. Świeży galangal i takiż turmerik dostać można jedynie w azjatyckich marketach, ale może ktoś akurat będzie miał po drodze? W przepisie użyłam lottę (żabnicę), rybę dość luksusową - można jednak wymienić ją na halibuta lub suma, w każdym razie jakąś białą, mięsistą rybę.
Przepis na Ryba cha ca, z Wietnamu >>
Błyskawiczne danie z krewetek, możliwe do zrobienia nawet w obliczu nieoczekiwanych gości - tych miłych, rzecz jasna, nie będziemy przecież owocami morza karmić tych mniej sympatycznych... Do krewetek możemy ugotować ryż z odrobiną curry lub szafranu lub dać kawałek bagietki do wylizywania sosu.
Przepis na Krewetki w kremowym sosie >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |