Małe danko lub przystawka, doskonała w zimny dzień. Usmażone mule nadziewamy na wykałaczki, skrapiamy cytryną i maczamy w sosie tatarskim. Możemy także przekroić świeżutką bułkę, posmarować tymże sosem i napełnić gorącymi, panierowanymi mulami - pyszność.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Smażone mule - Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wrzucamy mule (nie dolewamy wody - ta, która pozostała na muszlach po myciu, spokojnie wystarczy). Patelnię przykrywamy i gotujemy mule na dużym ogniu, aż wszystkie się otworzą, jakieś 5 minut. Ugotowane mule studzimy. Zamknięte muszle wyrzucamy, zaś z otwartych wyjmujemy małże. Jajka roztrzepujemy widelcem, solimy i - pardon - pieprzymy (sporo). Tartą bułkę wsypujemy do miski. Olej rozgrzewamy we frytownicy lub w głębokiej patelni. Kiedy kostka chleba wrzucona do oleju zrumieni się w ciągu 15 sekund, olej ma właściwą temperaturę i można zacząć smażyć mule. Mule zanurzamy najpierw w jajku, a potem obtaczamy w tartej bułce. Wrzucamy mule po kilka na gorący olej i smażymy na ciemnozłoty kolor. Usmażone mule wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierze kuchennym. Podajemy gorące, z ćwiartkami cytryny i sosem tatarskim.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Smażone mule: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |