W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mule duszone z cykoriÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Mule duszone z cykoriÄ…

Oryginalne danie, wykorzystujące sztandarowe produkty Płaskiego Kraju - mule i cykorię. Zdecydowanie nie dla kulinarnych konserwatystów, ale poszukiwacze przygód powinni być zadowoleni.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg Å›wieżych muli
  • ćwierć szklanki (60 ml) biaÅ‚ego wytrawnego wina
  • 3 Å‚adne kolby cykorii
  • Å‚yżka masÅ‚a
  • 2 Å‚yżki kremowej Å›mietanki
  • natka pietruszki

Mule duszone z cykoriÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Dużą i głęboką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Czekamy, aż się dobrze rozgrzeje, po czym wrzucamy mule, dodajemy trochę mielonego czarnego pieprzu i wlewamy wino. Przykrywamy pokrywką i potrząsamy patelnią. Zostawiamy na 2 minuty, po czym znów potrząsamy patelnią. Kiedy płyn na patelni się zagotuje, gotujemy mule jeszcze 3-4 minuty. Jeśli płyn nazbyt kipi, zestawiamy patelnię na chwilę z ognia lub uchylamy pokrywkę, zaś następnym razem bierzemy większą patelnię ;-) Wyławiamy mule łyżką cedzakową i odstawiamy do wystygnięcia. Płyn od gotowania przelewamy przez sitko. Kiedy mule przestygną, wyjmujemy mięso ze skorup, zostawiając 12 najładniejszych do dekoracji. Cykorię obieramy z wierzchnich liści. Każdą kolbę kroimy wzdłuż na 4 części, przecinając przez podstawę, tak, żeby się cykorie nie rozpadały na poszczególne listki. Płuczemy i osączamy. Na patelni roztapiamy masło. Wkłądamy ćwiartki cykorii i smażymy na średnim ogniu, aż cykoria zacznie się przyrumieniać - jakieś 10 minut. Wlewamy płyn od gotowania muli, zagotowujemy. Wrzucamy mięso z muli i wlewamy śmietankę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (dużo) do smaku. Podgrzewamy do wrzenia. Podajemy w głębokich talerzach, ozdabiając każdy mulami w skorupkach i odrobiną siekanej natki. Oczywiście świeża bagietka jest w tym przypadku obowiązkowa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mule duszone z cykorią: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: