W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mule duszone z cykorią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Mule duszone z cykorią

Oryginalne danie, wykorzystujące sztandarowe produkty Płaskiego Kraju - mule i cykorię. Zdecydowanie nie dla kulinarnych konserwatystów, ale poszukiwacze przygód powinni być zadowoleni.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg świeżych muli
  • ćwierć szklanki (60 ml) białego wytrawnego wina
  • 3 ładne kolby cykorii
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kremowej śmietanki
  • natka pietruszki

Mule duszone z cykorią - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Dużą i głęboką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Czekamy, aż się dobrze rozgrzeje, po czym wrzucamy mule, dodajemy trochę mielonego czarnego pieprzu i wlewamy wino. Przykrywamy pokrywką i potrząsamy patelnią. Zostawiamy na 2 minuty, po czym znów potrząsamy patelnią. Kiedy płyn na patelni się zagotuje, gotujemy mule jeszcze 3-4 minuty. Jeśli płyn nazbyt kipi, zestawiamy patelnię na chwilę z ognia lub uchylamy pokrywkę, zaś następnym razem bierzemy większą patelnię ;-) Wyławiamy mule łyżką cedzakową i odstawiamy do wystygnięcia. Płyn od gotowania przelewamy przez sitko. Kiedy mule przestygną, wyjmujemy mięso ze skorup, zostawiając 12 najładniejszych do dekoracji. Cykorię obieramy z wierzchnich liści. Każdą kolbę kroimy wzdłuż na 4 części, przecinając przez podstawę, tak, żeby się cykorie nie rozpadały na poszczególne listki. Płuczemy i osączamy. Na patelni roztapiamy masło. Wkłądamy ćwiartki cykorii i smażymy na średnim ogniu, aż cykoria zacznie się przyrumieniać - jakieś 10 minut. Wlewamy płyn od gotowania muli, zagotowujemy. Wrzucamy mięso z muli i wlewamy śmietankę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (dużo) do smaku. Podgrzewamy do wrzenia. Podajemy w głębokich talerzach, ozdabiając każdy mulami w skorupkach i odrobiną siekanej natki. Oczywiście świeża bagietka jest w tym przypadku obowiązkowa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mule duszone z cykorią: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Mule duszone z cykorią przepisy:

  • Mule w sosie z białym winem
    Bardzo szybkie danie ze świeżych muli - wszystko robi się na jednej dużej patelni z przykrywką i nie zabiera to więcej czasu, niż 20 minut. Można więc powiedzieć - fast food. W najlepszym wydaniu.
  • Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami
    Bardzo smaczna zimowa sałata, która starcza za cały posiłek. Mule są akurat w sezonie, kalmary dostępne są przez cały rok - ciut luksusu nigdy nie zawadzi.
  • Mule z masłem musztardowym
    Nietypowe, bardzo pyszne danie z muli. Najlepsza byłaby musztarda z Meaux, ale dobra, ziarnista musztarda z Dijon też jest tu na miejscu.
  • Mule zapiekane z warzywami
    Kremowe zapiekanki ze świeżych muli - danie nie tylko smaczne, ale i praktyczne, bo można przygotować wszystko wcześniej i tylko na ostatnie 20 minut wstawić do piekarnika (wówczas pieczemy mule 15 minut, żeby dobrze się rozgrzały, a na kolejne 5 minut włączamy opiekacz).
  • Mule po belgijsku Mule po belgijsku
    Chociaż w Belgii mule podaje się na mnóstwo sposobów, ten przepis jest klasyczny i podstawowy i to do niego właśnie najbardziej pasują belgijskie frytki (choć ja wolę mule ze świeżą bagietką).




Podziel się linkiem:


Komentarze: