Bardzo oryginalne smażone pierożki z kruchego ciasta. Doskonałe danie na przyjęcia koktajlowe - wszystko można przygotować wcześniej i tylko usmażyć pierożki tuż przed podaniem. Zresztą usmażyć też można wcześniej i trzymać w ciepłym piekarniku do chwili, gdy przyjdą goście.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 12-14 sztuk
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Kruche pierożki z krewetkami - Opis przyrządzania:
Słodki ziemniak obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie 15 minut, po czym starannie osączamy i przekładamy do miski. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Krewetki, imbir, szalotki i czosnek wkładamy do malaksera i miksujemy, aż krewetki będą posiekane i wszystko razem dobrze się wymiesza. Przekładamy masę do miski ze słodkim ziemniakiem, dodajemy drobniutko posiekany szczypiorek i przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko starannie mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wkładamy masę krewetkową i smażymy, mieszając i rozgniatając co większe grudki, jakieś 3 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto z oliwą rozwałkowujemy na placek o grubości 2-3 mm. Szklanką lub czymkolwiek innym wycinamy z ciasta kółka o średnicy około 8 cm. Resztę ciasta zagniatamy, znów rozwałkowujemy itd., aż się nam ciasto skończy. Kółek powinno wyjść 12 do 14. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Zwilżamy wodą brzegi ciasta i zlepiamy kółko w pierożek. Olej we frytownicy rozgrzewamy do 190 stopni. Smażymy pierożki po kilka na raz, na ciemnozłoty kolor. Możemy też smażyć pierożki na patelni - wówczas nalewamy olej na wysokość 2 cm, dobrze rogrzewamy i smażymy pierożki po 5 minut z każdej strony. Usmażone pierożki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i podajemy gorące lub dobrze ciepłe.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Kruche pierożki z krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |